Oogstjaren

Het voor wijnbouw zo gunstige klimaat van de Kaap brengt met zich mee dat de verschillen in kwaliteit en stijl tussen de oogstjaren niet zo groot zijn als in bepaalde gebieden van Europa, bijvoorbeeld. Maar er zijn uiteraard wel degelijk verschillen tussen de jaargangen. Waar in Europa vaak te koel en/of te vochtig weer voor verschillen tussen jaren zorgt, is dat in Zuid-Afrika vaak juist de warmte en droogte van de zomer. De effecten daarvan op de oogst worden maar gedeeltelijk gecorrigeerd door irrigatie en dat is maar goed ook. Want ook wat betreft oogstjaren geldt in Zuid-Afrika: variety is in our nature.

Hier volgt een overzicht van recente oogstjaren, op basis van de Platter gids (Platter’s South African Wines 2014), met waar mogelijk de jaargangscore voor rode Zuid-Afrikaanse wijnen van het tijdschrift Wine Enthusiast:

2013 – grootste oogst ooit; gemiddelde omstandigheden leverden goede tot zeer goede rode en witte wijnen op, lagere alcoholniveaus.

2012 – ongewoon droge, hete maand januari leverde stress op in niet-ge├»rrigeerde wijngaarden; verder goede tot zeer goede jaargang voor zowel rode als witte wijnen; gemiddelde alcoholniveaus.

2011 – heel wisselvallig jaar, sterk wisselend van gebied tot gebied, onmogelijk om te generaliseren; zoals in 2010 zou de reputatie van de producent leidend moeten zijn bij beslissingen om te kopen of op te leggen. WE: 89

2010 – een echte test voor de kunde van de wijnboer, en een van de lastigste recente oogsten om te waarderen. Ook hier moet de reputatie van de producent leidend zijn. WE: 87

2009 – wellicht een van de beste jaargangen ooit; laat, tergend, maar zowel wit als rood geweldig goed. WE: 94

2008 – lang, nat, laat en uitdagend maar ook ongewoon koel, gunstig voor elegantie in rode en witte wijnen. WE: 90

2007 – elegante, gestructureerde witte wijnen; kleinere blauwe druiven gaven intense kleur- en fruitconcentratie. WE: 91

2006 – wellicht de beste jaargang voor witte wijnen in tien jaar -bijzonder expressieve sauvignon en chenin; vlezige rode wijnen met milde tannine en lagere alcoholniveaus. WE: 92

2005 – zeer uitdagend jaar; geconcentreerde, maar ook alcoholische rode wijnen; uitzonderingen daargelaten, doorgaans middelmatige witte wijnen. WE: 90

2004 – koelere, droge omstandigheden gaven elegante wijnen met vaak goed rijpingspotentieel, lagere alcoholniveaus en zachtere tannine. WE: 89

2003 – buitengewoon goed jaar, met name voor rood – geconcentreerd, gestructureerd, en hebben vaak flink wat tijd nodig om hun klasse te tonen. WE: 95

En hier de recente oogstjaarwaardering van het Nederlandse Productschap Wijn:

oogstjaren

Deel.

Uw commentaar