Piekenierskloof

info PIEKENIERSKLOOF (ward)

geografische eenheid, regio en district Western Cape – Olifants River – Citrusdal Mountain
oppervlakte en aanplant 469 ha – 43% witte druiven, 57% blauwe druiven
druivenrassen pinotage 15% – chenin blanc 11% – palomino 10% – grenache noir 10%  – sauvignon blanc 8% – cabernet sauvignon 8% – syrah 7% – cinsaut 6%
klimaatgegevens 20,5 ºC gem. temperatuur groeiseizoen – 484 mm/105 mm neerslag per jaar/per groeiseizoen – Huglin Index 2489 – klimaattype wijnbouw: warm
bodems en hoogte Tafelbergzandsteen – verweerde schalie; hoogte 500-800m
goed bekend om grenache noir, cinsaut en chenin blanc (oude stokken, niet geïrrigeerd)
korte beschrijving Tot voor kort was het enige wijngebied van betekenis in het noorden van Western Cape Cederberg, om de goede wijnen van het gelijknamige wijngoed. Maar met de toegenomen interesse in oude, niet geïrrigeerde wijngaarden (initiatieven van Rosa Kruger en Eben Sadie) zijn steeds meer afgelegen gebieden onder de radar van wijnproducenten gekomen. Een goed voorbeeld daarvan is Piekenierskloof, een ward in de bergen van Citrusdal. Mede door de hoge ligging (500-800m) is het er een stuk koeler dan in Citrusdal zelf en valt er wat meer neerslag, net genoeg voor oude ‘bosstokke’. Grenache noir van oude stokken uit Piekenierskloof heeft al enige bekendheid, cinsaut en chenin blanc kunnen ook interessant zijn.
Deel.

Uw commentaar