Bijzondere wijnproeverijen in de Kaapse wijngebieden

Zin om eens iets anders uit te proberen? Malu Lambert ontdekt dertien wijnproeverijen die een bijzondere belevenis vormen.

Zout en wijn
Die Bergkelder – een kelder die is uitgehakt in een bergwand in Stellenbosch – is op zichzelf al een mysterieuze plek om te bezoeken. De zout-en-wijnproeverij met wijnen van Fleur du Cap maakt de boel nog spannender. Hoe werkt het? Er worden kleine hapjes geserveerd die op smaak gebracht zijn met verschillende soorten zout. De hapjes liggen op zoutblokken. Probeer de ongefilterde Sauvignon Blanc samen met vulkanisch zout en dolmades, en dan de ongefilterde Chardonnay met groeneolijvenpesto en zwart lavazout. Vervolgens de ongefilterde Merlot met prosciutto en zout uit de Murrayrivier, waarna de Cabernet Sauvignon komt, gecombineerd met zongedroogde tomaten, Goudse kaas en Khoisanzout. Tot slot proeft u, voor een zoet-zoute finale, de Fleur du Cap Noble Late Harvest naast zachte toffee met Maldonzout.

Kosten: 75 rand per persoon.
Wanneer: dagelijks.

Chocola en safari
Waterford biedt twee unieke proefervaringen. De eerste is de Wijn en Chocolabeleving, waarvoor wijnmaker Kevin Arnold en chocolatier Richard von Geusau een reeks pure en melkchocola maakten, speciaal voor dit wijndomein in Stellenbosch. Die chocola gaat uitstekend samen met de Shiraz, Cabernet Sauvignon en de zoete wijnen.

Wie zich wat avontuurlijker voelt, stapt in de landrover voor een twee uur durende rit over het terrein en drinkt onderweg de wijnen uit de wijngaarden van het domein.

Kosten: 50 rand per persoon.
Wanneer: de Chocolabeleving vindt dagelijks plaats; de safari moet u van tevoren reserveren.

Lekker plat
Pannenkoeken en wijn gaan prima samen – vinden de mensen van Delheim in elk geval. De proeverij bestaat uit drie verschillende pannenkoeken en bijpassende wijnen: van een volkorenpannenkoek met zalm naast een Delheim Pinotage Rosé, via een pannenkoek met lamsschenkel bij de Cabernet Sauvignon, tot aan een pannenkoek met zoetzure pompoen met daarnaast de Edelspatz Noble Late Harvest.

Kosten: 75 rand per persoon.
Wanneer: dagelijks, maar van tevoren reserveren is noodzakelijk.

Op avontuur met wijn
De Grote 5 Wijngaardsafari van Warwick Wines is een behoorlijk avontuurlijke manier om wijn te proeven én iets van de omgeving te zien. Alle leeftijden zijn welkom (een leuk idee om de kinderen bezig te houden…). Een landrover-safarivoertuig neemt u mee op een rondrit door de bergen en wijngaarden. Uw gids vergelijkt de Grote 5 uit het dierenrijk met de Grote 5 uit druivenland. En ja, u krijgt onderweg wijn.

Kosten: 50 rand per persoon, 5 wijnen.
Wanneer: dagelijks, ieder uur op het hele uur, maar om teleurstellingen te voorkomen, is het verstandig van tevoren te reserveren.

Klasse in ’n glas
Bij Esona Wine Estate in Robertson bieden ze verticale wijnproeverijen aan in kristallen Riedelglazen. Daarvan zegt men dat ze ‘het verschil tussen diverse oogstjaren van hetzelfde druivenras tot uitdrukking laten komen’, anders dan gewone wijnglazen. Inbegrepen bij deze proeverij zijn chocola en confituren.

Kosten: 85 rand per persoon.
Wanneer: na reservering (vereist).

Om over na te denken
Het team van Van Loveren heeft goed nagedacht over zijn wijn-spijscombinaties en heeft zeven mogelijkheden in de aanbieding. Die omvatten onder andere chocola, kaas, charcuterie en wijn; noga en wijn; combinaties van een Four Cousinsfan en alcoholvrije combinaties voor kinderen én volwassenen.

Kosten: afhankelijk van de gekozen combinatie.
Wanneer: dagelijks; reserveren is niet nodig.

Proeven en mengen
Hebt u er altijd van gedroomd wijnmaker te worden? Hier is uw kans! Excelsior Estate in Robertson nodigt zijn gasten uit hun eigen wijn samen te stellen tijdens een wijnproeverij. Dat is inclusief botteling met kurk en etiket, zodat u de wijn mee naar huis kunt nemen.

Kosten: informeer bij uw reservering.
Wanneer: dagelijks, op basis van beschikbaarheid.

Gek van wijn?
De mensen van Nitida Wine Farm zijn lekker gek van wijn. Koers naar dit wijnbedrijf in Durbanville voor de Gek-van-Nitidaproeverij: Nitidawijnen met een selectie van biologische noten, gedroogd fruit en groenten. De combinaties worden om de paar weken aangepast, maar denk aan combinaties als donkerpaarse vijgen met Sauvignon Blanc, perziken met Semillon, rauwe paranoten met Cabernet Sauvignon enzovoort.

Kosten: 50 rand per persoon.
Wanneer: dagelijks op bepaalde tijden.

Kom, we gaan zeilen
Op deze proeverij van Viljoensdrift stroomt zowel water als wijn. Kom aan boord van de Uncle Ben 2 voor een unieke wijnbelevenis op de Breederivier. Deze platbodem neemt u mee voor een rustige cruise van een uur op de rivier, die aan weerszijden begroeid is met de inheemse boom breeriviergeelhout en wilde olijfbomen. Tip: vul van tevoren een mand met heerlijkheden van de delicatessenzaak, voor een picknick aan boord.

Kosten: de boot vertrekt als er minimaal 6 volwassen passagiers zijn of tegen betaling van minimaal 270 rand. Van tevoren reserveren is noodzakelijk.
Wanneer: de eerste cruise is dagelijks om 12.00 uur; daarna elk uur, afhankelijk van de reserveringen.

Meer dan wijn
KWV Wine Emporium heeft een aantal interessante proeverijen te bieden. Probeer de combinatie van biltong, noten en wijn. Of misschien voelt u zich meer thuis bij chocola en brandy. Er is ook een proeverij van wijn en chocola en, weer iets heel anders, van likeuren met Lindtchocola.

Kosten: afhankelijk van de proeverij.
Wanneer:
dagelijks; reserveren wordt aangeraden.

Ga op reis…
Maak een reis langs wijn en chocola bij Spice Route in Paarl: daar proeft u een selectie van vier wijnen, waaronder de befaamde Chakalaka, gecombineerd met vier soorten DV Artisan Chocola – van de chocolatier van het huis.

Kosten: 75 rand per persoon.
Wanneer: dagelijks.

Olijven en chocola
Laborie, een historisch wijndomein in Paarl, doorbreekt de traditie met een paar ongebruikelijke combinaties, waaronder die van olijven en wijn. In deze proeverij worden Laborie Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon gekoppeld aan groene, Italiaanse en kalamataolijven. Ook is er de proeverij Verrukkelijke Choco & Wijn, met chocola die speciaal handgemaakt is om de Laboriewijnen te weerspiegelen. U proeft Laborie MCC Rosé bij melkchocola met rozengeranium; Laborie Chardonnay bij witte chocola met citroenverbena en Pineau de Laborie bij witte chocola met pruimen en vanille. En er is nog een derde proeverij: Choco & Wijn Obsessie. Die bestaat uit Laborie Cabernet Sauvignon Blanc naast chocola met kersentabaksmaak; Laborie Shiraz naast chocola met Bo-Kaapspecerijen en Alambic Brandy gecombineerd met pure sinaasappelchocola.

Kosten: variëren per proeverij.
Wanneer: dagelijks.

Zoet staartje
Ook in Paarl biedt Under Oaks Wines, een wijndomein onder de bomen, een proeverij van biltong, noten en wijn ‘met een zoet staartje’. De proeverij bestaat uit cashewnoten met zoete chili gecombineerd met Sauvignon Blanc, droëwors naast Chardonnay, runderbiltong vergezeld van Cabernet Sauvignon, pikante hapjes met Shiraz en tot slot een ‘zoete verleiding’ gecombineerd met witte Muscadel. Er is ook nog een chocoladeproeverij: een serie wijnen in combinatie met verschillende soorten Lindtchocola.

Kosten: hangt van proeverij af.
Wanneer: dagelijks.

Deel.

Uw commentaar