Bot Rivier: buiten de getreden paden

Ik ga een geheim verklappen: de wijnroute van Bot Rivier is echt ontzettend leuk. En reken maar dat ze er ook grote wijn maken! Al ligt het ingeklemd tussen twee gebieden met bekendere wijnroutes, Elgin en Hermanus, dit is een gebied met volop karakter.

Wildekrans Wine Estate [+27 (0) 28 284 9902] is niet alleen van de oudste wijngoederen in Bot Rivier, het is ook een van de grootste. En niet alles draait hier om wijnmaken, want je vind je er ook fruitbomen, vee en wild.

Anders dan normaliter het geval is, is de toegangsweg naar het bedrijf niet omzoomd door eiken- of blauwe gumbomen, maar is iedere boom bij wijze van hommage aan de natuurlijke diversiteit van Bot Rivier van een andere soort. Op weg naar het proeflokaal maken bordjes erop attent om een oogje open te houden voor dieren als wilde konijnen, steenbokken en eenden.

Binnen treffen we wijnmaker William Wilkinson. Hij bevestigt dat er op het wijngoed veel wild zit. De eigenaresse heeft als huisdier zelfs een door haar geredde rooikat (woestijnlynx) met de naam Felix.

William laat ons de Chenin Blanc MCC van het huis proeven, gemaakt van druiven uit een in 1982 aangeplant perceel. Hij vertelt dat ze bij Wildekrans vanwege de uitgestrektheid ervan met 1000 hectare kunnen experimenteren met het planten van stokken op verschillende hellingen. Bovendien varieert de hoogteligging van 7 meter voor de laagste wijngaard tot 460 meter boven zeeniveau voor de hoogste.

Interessant genoeg maken ze hier ook grappa van, driemaal raden, schillen van chenin blanc.

“Dit is een wijnbedrijf waar je met je hele gezin naartoe kunt komen”, aldus William die weet waarover hij het heeft. Zelf woont hij met zijn vrouw en zoontje in het Old Station’s Master’s House in Bot Rivier.

Een betrekkelijk nieuwe toevoeging aan het wijngoed is verblijfaccommodatie in de vorm van huisjes te midden van velden met renosterbos (neushoorngras), zodat het hele gezin kan blijven slapen.

Een paar vastgebonden paarden begroeten ons bij Beaumont Wines. Dit familiebedrijf was ooit, in de 18e eeuw, een buitenpost van de Nederlandse VOC.

Op zoek naar de proefruimte komen we langs een raam dat prachtig bedekt is met lagen spinnenweb.

Een oud gewei wijst ons in de richting van de Old Vine Chenin. Als we over een slapende hond gestapt zijn, vinden we wijnmaakster Marelise Jansen van Rensburg die bezig is met een proeverij voor de ruiters van de paarden die buiten staan. De groep komt van Klein Paradys Equestrian Centre, een bedrijf dat behalve ritten over landschappelijk mooie paden door de streek kennelijk ook wijnproeverijen aanbiedt.

“Het is hier allemaal nog echt zoals vroeger”, aldus Marelise. “We hebben de tijd, dus haasten is er niet bij.”

Een grote eikenhouten tafel domineert de ruimte, terwijl een Perzisch tapijt op de stenen vloer voor sfeer zorgt. Bovenop de kast staan lege flessen van wijnen uit de hele wereld. “We proeven de beste wijnen uit de wereld in vergelijking met de onze”, zegt de gekrulde wijnmaakster, “en alleen de werkelijk grote krijgen hun plaatsje daar boven.”

En dan is er ook nog kunst, zoals de houtskooltekening van een schaap met zijn elektriserende uitstraling. De verantwoordelijke kunstenaar blijkt niemand minder dan Jayne Beaumont zelf te zijn. Zij en haar overleden echtgenoot Raoul waren hier ooit de drijvende krachten achter de wijnbouw nadat ze het landgoed in 1974 gekocht hadden. Tegenwoordig heeft hun zoon Sebastian Beaumont de leiding.

“Mensen kunnen zeggen wat ze willen, maar wijn moet een verhaal hebben”, vindt Marelise. “Ook al is het de beste wijn van de wereld, zonder verhaal is hij niet het herinneren waard.”

We denken hierover na bij een glas inktdonkere Mourvèdre. Marelise laat ons weten dat Beaumont de eerste was om dit ras in Zuid-Afrika te planten en dat het nog steeds de grootste aanplant ervan heeft.

De volgende stop tijdens onze trip was het vlakbij gelegen Luddite Wines van Niels en Penny Verburg [+27 (0) 28 284 9308]. Ze staan bekend om hun veelgeroemde Shiraz en hebben daarnaast nog een ander project, productie van charcuterie als ham in Parmastijl en varkensworstjes.

Helaas zijn de Verburgs op reis. Misschien is dat niet zo erg, want we hebben nog veel te zien. Marelise verklaart waarom: “Wanneer je naar Luddite gaat, blijf je er een hele dag.”

Melissa Nelsen is als wijnmaakster verantwoordelijk voor de bekendste mousserende wijn van Bot Rivier, Genevieve MCC [+27 (0) 83 302 6562]. Ze produceert haar Cap Classique van een klein perceel chardonnay en heft daarvoor veel erkenning gekregen.

Ze is helemaal verknocht aan Bot Rivier en kent de streek op haar duimpje. Onze volgende bestemming is Gabriëlskloof [+27 (0)28 284 9865]. “Hun restaurant is echt goed,” zegt ze.“Ik raad jullie aan jullie dag daar te beginnen Gabriëlskloof Benedict: roosterkoek, fijngehakte bobotie, eieren en hollandaise. Dat is zo lekker!”

De wijnproeverij bij Gabriëlskloof omvat ook de bekroonde olijfolie – vloeibaar goud – en heerlijke olijven. Verder teelt het lavendel. Producten gemaakt van lavendel en olijfolie zijn er dan ook te koop.

De proefruimte zelf met zijn elegante meubels en gewelfde plafond is sfeervol maar ook een tikje apart. Ik zag er deze houten kast die sprekend lijkt op die uit Narnia. Ik geef toe dat ik er even in gekeken heb, maar er lag geen hertenjong te wachten. Was het misschien te druk met mensen? Ik zal een keer moeten terugkomen om nog eens te kijken wanneer het wat rustiger is. De nieuwe wijnmaker van het bedrijf is overigens Peter-Allan Finlayson.

Op naar Barton Wines [+27 (0) 28 284 9283]. Bij dit bedrijf staat alles in het teken van vogels. De blauwe kraanvogel is er de mascotte van en heeft het gezelschap van een hele rits gevederde vrienden. Zowel vogelaars als wijnliefhebbers komen er dus aan hun trekken.

“Ze hebber er werkelijk accommodatie op topniveau,” weet Melissa. “De prachtige huisjes in de bergen zijn perfect voor gezinnen of vriendengroepen.”

Binnen vinden we wijnmaker PJ Geyer midden in een proeverij met twee teamleden van Rivendell Wine Estate [+27 (0) 28 284 9185]. Dat heeft in culinair opzicht een slag geslagen door Thomas Sinn van Sinn’s Restaurant in Kaapstad te strikken voor de leiding van het restaurant op hun elegante wijnbedrijf.

Terug naar PJ. Wat maakt Bot Rivier zo’n speciale omgeving? “De mensen! De meeste van ons hadden genoeg van de rattenrace. We willen samen met echte mensen echte wijn maken. Als een van mijn wijnen een onderscheiding wint, viert iedereen feest, want we zijn geen concurrenten. En wanneer mijn apparatuur het begeeft, staan andere wijnmakers hier binnen een uur klaar om met raad en daad te helpen.” Volgens PJ komt iedereen bij elkaar in het plaatselijke hotel om te praten over zaken en het leven. Als er al eens onenigheid is, dan wordt er net zo lang gesproken totdat het probleem is opgelost.

PJ’s bureau vormt letterlijk het hart van het bedrijf. Als betrokken wijnmaker heeft hij zeven jaar ervaring in Frankrijk opgedaan. Zijn stokpaardje? Merlot.

“Met merlot kun je je in de kelder geen fouten permitteren, want die worden je nooit vergeven. Zoals je bij een vrouw niet zomaar kunt zeggen: ‘Hé, laten we rugby gaan kijken’ kun je beter zeggen: ‘Hé, hier zijn bloemen. Laten we rugby gaan kijken’.”

Evenals Gabriëlskloof maakt ook Barton producten van lavendel en olijfolie.

We zijn door onze tijd heen, al blijft er nog veel over om te zien. Doe wanneer je er op bezoek bent je voordeel met de schitterende accommodatie, vaak verstopt in een ongerepte bergachtige omgeving met volop fynbos. Het is wellicht een goed idee om een uitstapje te plannen tijdens een van de jaarlijkse evenementen: Barrels & Beards in april, Spring Weekend in september en de Barrel Race in oktober.

Andere wijnbedrijven in Bot Rivier die je gezien moet hebben:

Anysbos [+27 (0)82 601 1067]: “Eigenaars Johan en Sue Heyns zijn trots op hun geitenkaas”, aldus Melissa, “maar ze hebben ook olijfbomen en wijngaarden die de komende jaren in productie zullen komen.”

Aan de lagune ligt Bengula Cove [+27 (0) 21 944 1041]. Geniet hier van het uitzicht over de lagune tot aan de Palmiet Bergen die de ruggengraat van het natuurreservaat Kogelberg vormen, en natuurlijk van de wijnen die het produceert.

Eerste Hoop [+27 (0)28 841-4190]: “De laatste stop op de Van der Stel Pas, waar je beslist de kelder voor rood moet zien!”

En dan op naar Feiteiras [+27 (0) 82 453 1597]: “De eigenaars van het bedrijf, Manuel en  José de Andrade komen van het Portugese Madeira. Als een van de zeer weinige in Zuid-Afrika produceert het een Verdelho.”

Goedvertrouw  [+27 (0) 28 284 9769]: “Elreda Pullmann begon zelf wijn te maken na het overlijden van haar man. Ze is nu eind zestig, runt in haar eentje een B&B en opent haar huis voor lunch en diner op afspraak. Reken op zelf gemaakte boter, limonade en meer van dat soort zaken.”

Maremmana [+27 (0) 28 284 9661], een ‘lifestyle wijngoed’ waar je terecht kunt voor: “Polo, forel vissen, mountain biking en al het goede van het plattelandleven!”

Ga naar www.botriverwines.com voor meer informatie over alles wat dit mooi gebied te bieden heeft.

– Malu Lambert 

Deel.

Uw commentaar