‘Brouwers wijnpraat’ met Wines of the beautiful south

Half september waren we met een aantal sommeliers en pers uitgenodigd door wines of South Africa (WOSA), om naar de beurs ‘wines of the beautiful south’ te komen. Dit is een grote wijnbeurs georganiseerd door Chili, Argentinië en Zuid-Afrika. Na een lange vliegreis, van wel een heel uur, kwamen we al op de plaats van bestemming aan: Londen!

Er was een mooie en ruime locatie uitgekozen voor dit evenement: Olympia in west-Londen. Het bezoekersaantal was erg goed in balans met het aantal stands. De wijnmakers hadden zo alle tijd en ruimte om rustig al hun lekkernijen te laten proeven, met een goed begeleidend en ook vaak gezellig verhaal erbij. Het was goed voor elkaar! De tijd was aangebroken om de neus eens goed in het glas te steken! Inchecken in het hotel hadden we uitgesteld, dus met koffertjes en al de beurs op, op zoek naar de Cloakroom (oftewel de garderobe) om ze te stallen. Uiteraard liepen we de geheel verkeerde kant op. Je zou zeggen toeval bestaat niet, maar waar we dachten dat de garderobe zat, bevond zich de stand ‘Beautiful Bubbles’! We hebben ons hier aan ons lot overgegeven en hebben zonder aarzeling een select aantal top mousserende wijnen geproefd. Per slot van rekening is een glas mousserend toch een perfect aperitief!

Na de bagage, jassen en dergelijke te zijn kwijtgeraakt, zijn we echt klaar voor de start. Vooraf had ik natuurlijk al een strijdplan gemaakt, anders loop je als een kip zonder kop over de beurs. De basis van mijn strijdplan was de bedrijven te bezoeken, waarmee ik al werk en contacten te onderhouden met wijnmakers die ik al ken. Je ontdekt bij deze bedrijven altijd weer nieuwe spannende wijnen. Ook is het goed om de nieuwe jaargangen van wijnen, waarmee je werkt, alvast te proeven om te kijken of je met deze wijnen verder wilt. Uiteraard niet alleen de bekende weg bewandelen, maar ook avontuurlijk bij wijnhuizen langs waarvan je nog nooit hebt gehoord. En dan soms erg verrast worden.

Dat kan ook niet anders met de grote diversiteit aan wijnen en wijnhuizen die hier aanwezig waren. Vooral veel wijnen uit de wat koelere gebieden vielen me in positieve zin op.

Om een paar toppers te noemen: Newton Johnson uit de Hemel en Aarde Valley en Paul Cluver uit Elgin Zuid-Afrika en Viña Leyda uit de Leyda Valley Chili.

Andere mooie huizen die ik geproefd heb zijn: Finca Sophenia, Errazuriz, Bosman, Boplaas, Lammershoek, Ken Forrester, Eben Sadie en Adi Badenhorst. Geweldig van Adi was ook dat hij ons de kennis van het Afrikaans weer een beetje bijspijkert. De gewone spreektaal is wel te volgen, maar dit is hoge school Afrikaans!

Sommige klassieke wijnhuizen lieten zien dat ze nog steeds waanzinnige wijnen maken zoals de 2010 Kanonkop ‘Black Label’, 2010 Santa Rita ‘Pehuén’. De 2008 Anthonij Rupert is maar weer het levende bewijs dat een echt grote wijn geen Premier Grand Cru uit de Bordeaux hoeft te zijn! Tevens wordt de goede smaak van prins Bernhard weer bevestigd, die een liefhebber van deze wijn was.

Een ding wat me ook direct door het hoofd schoot, was de benaming ‘nieuwe wereld wijn’. Dit is echt een compleet misplaatste benaming na het proeven van wijnen van huizen, zoals Steenberg die is opgericht in 1682. Of na het proeven van wijnen van de Malbec of Carmenère druif afkomstig van druivenstokken van ruim 100 jaar oud.

De dagen na de beurs heb ik alles nog even laten bezinken, want wat veel indrukken en smaken opgedaan deze dagen! Terugkijkend kan je dan zeggen: geweldig georganiseerd en wat een diversiteit van goede wijnen komen uit de Beautiful South!

Ronnie Brouwer,

Sommelier restaurant de Kromme Dissel

Deel.

Uw commentaar