Culinair genieten rondom Kaapstad – Sonja van de Rhoers top 5 tips

Wat is het moeilijk een top 5 samen te stellen met een keuze uit zoveel ‘heerlijke’ mogelijkheden in de Cape Winelands. Deze mooie regio’s rondom Kaapstad bieden het beste op culinair en wijngebied. Geniet van de mooie wijnen waar gedreven wijnboeren u met veel enthousiasme over zullen vertellen. Maar geniet vooral van de mogelijkheid om in talloze toprestaurants te kunnen lunchen en/of dineren.

  1. Kaapstad

Ga voor een bijzondere ervaring dineren bij Myoga, het restaurant bij The Vineyard Hotel, vlakbij de beroemde Kirstenbosch Gardens. Een uitgelezen manier om te genieten van bijzondere gerechten in combinatie met de mooiste Zuid-Afrikaanse wijnen. https://www.myoga.co.za/.  Kies, als het enigszins mogelijk is, voor het 7 gangen tasting menu. Bij elke gang keuze uit meerdere gerechten met een passend wijnadvies. Tip: er wordt een heel mooi menu voor vegetariërs en veganisten geserveerd.

Bekend is het restaurant The Test Kitchen, maar het ‘zusje’ The Pot Luck Club biedt ook gegarandeerd een onvergetelijke herinnering. Misschien te combineren met een bezoek aan de kleurrijke zaterdag markt bij The Old Biscuit Mill.  Of kies voor een avond private dining in de Reverie Social Table. http://www.reverie.capetown/

Ben je op de eerste donderdag van de maand in Kaapstad, ga dan naar de “First Thursdays” – een unieke ervaring in Bree Street waar alle galeries en wijnbars extra open zijn voor een feest op straat: https://first-thursdays.co.za/ . Een aan te raden restaurant in de buurt is The Short Market Club.

Leuk is het om een kookworkshop te volgen in de trendy wijk Bo-Kaap. Loop daarna door naar V&A Waterfront en bezoek het nieuwe museum Zeitz MOCAA of drink een glas wijn bij Belthazar’s wijnbar.

Somerset West

Geniet van dit mooie land met de prachtige, glooiende en groene wijngaarden afgewisseld met de karakteristieke witte Kaaps-Hollandse huizen.

  1. Vergelegen Estate

Als je in of in de buurt van Somerset West verblijft, kun je niet om Vergelegen heen. Vergelegen is gesticht op 1 februari 1700 door Willem Adriaan van der Stel, gouverneur van de Kaap. Vanaf het fort in Kaapstad kostte het in die tijd drie dagen reizen per ossenwagen om deze farm, gebouwd op de heuvels van de Hottentots Holland bergketen met zicht op de Atlantische Oceaan, te bereiken, vandaar de naam Vergelegen. Vergelegen Wine Estate, een voorbeeld van Kaaps wijntoerisme op zijn best.

Boek een winetasting en proef een aantal wijnen naar keuze.

Ga lunchen of dineren in één van de restaurants (Camphors, het uitstekende signature restaurant of Stables, de bistro). Wandel door de prachtig aangelegde tuinen en bewonder de eeuwenoude bomen. Breng een bezoek aan het oude huis, en geniet vooral van de rust en schoonheid van het landgoed.

Ga een keer picknicken in de schaduw van het kamferbos. Uit de mand worden kleine, verfijnde gerechten getoverd, geserveerd met een Vergelegen wijn naar keuze. Wat te denken van ambachtelijk brood met boerenboter met truffel, huisgemaakte eendenlever paté met port, chili tomatenchutney, zalm met geroosterde bietjes, quinoa salade met geroosterde cashewnoten, geroosterde kippenborst met wasabi tzatziki, hartige taart, kazen en lemon cheesecake en nog veel meer.

Vergelegen behoort tot de top van de Zuid-Afrikaanse wijnen. De wijnmaker is al meer dan 14 jaar André van Rensburg: de ‘Beast on the Hill’, zoals hij wordt omschreven in de Zuid-Afrikaanse pers. Zijn filosofie is eenvoudig: er moet harmonie zijn tussen het oude en het nieuwe. Hij maakt gebruik van nieuwe wijn technologie met behoud van hetgeen wat goed was.

Dagelijks zijn er keldertours (van 11.30-15.00 uur), wine tastings, rondleidingen door de tuinen en het museum.

Reserveren is aan te raden, net als het – online- boeken van de picknick. www.vergelegen.co.za  of voor de wijn: winetasting@vergelegen.co.za.

  1. Morgenster Wine & Olive Estate

Ben je bij Vergelegen, steek dan de weg over en breng een bezoek aan Morgenster Wine & Olive Estate.  De onlangs overleden Giulio Bertrand kocht dit, in 1711 gestichte, bedrijf in 1992. Bertrand liet het hoofdgebouw restaureren en won advies in bij experts, welke wijnstokken en olijfbomen aan te planten. Zo adviseerde Pierre Lurton van Chateau Cheval Blanc en Chateau d’Yguem druiven aan te planten om Bordeaux stijl blends te maken. Naast Bordeaux stijl wijnen kon Bertrand zijn Italiaanse afkomst niet verloochenen. Wijnmaker Henry Kotzé heeft een prachtige Italian collectie neergezet, met als motto: “Laat het fruit schijnen in de wijn’.  Wijnen met namen als Tosca, Caruso en Nabucco, gemaakt van de typisch Italiaanse druivenrassen sangiovese en nebbiolo. Het verschil met een Italiaanse nebbiolo is dat de Zuid-Afrikaanse nebbiolo eerder drinkbaar is door de grotere hoeveelheid zon.

De olijfoliën van Morgenster zijn van een uitzonderlijk hoge kwaliteit. Bertrand ging een partnership aan met het Olive Oil Research Institute in Italië. Via hen importeerde hij verschillende rassen olijfbomen om op deze manier een uitstekende olijfolie te kunnen produceren. Onder het mom van: ‘ Geen concessies als het om kwaliteit gaat’,  staat de Morgenster extra virgin olijfolie al meer dan 10 jaar aan de top in prestigieuze competities.

Tijdens een olijfolie proeverij (te boeken via tastingroom@morgenster.co.za) leer je hoe een goede olijfolie te herkennen.

Allereerst leer je hoe de olijfolie te verwarmen in je hand alvorens hoe te gaan ruiken en proeven.

. Een goede kwaliteit extra virgin olijfolie ruikt als vers gemaaid gras, naar artisjokken, groene kruiden of groene appels. De smaak zal fris en knisperig zijn.

. Een mindere kwaliteit olie ruikt naar rijpe bananen of ander overrijp fruit, kaas of wijn. Niet proeven dus.

. Een goede olijfolie voel je achter in je keel prikkelen; eigenlijk is het een goed teken als je moet hoesten. De textuur mag niet vet smaken en mag ook geen vet gevoel op je lippen geven.

  1. Waterkloof Wine Estate

Het was in 1993 dat Paul Boutinot op zoek ging naar een wijngaard waar hij wijnen zou kunnen maken die bij zijn persoonlijkheid pasten. Wijnen die weergeven wat de bodem en het klimaat (terroir) biedt. Biodynamische wijnen die met respect voor de natuur worden gemaakt. Boutinot vond deze locatie te midden van een diep ravijn op de zuidelijke hellingen van de Schapenberg, die uitkijken over False Bay: de naam Waterkloof was geboren en de eerste wijnen onder deze naam verschenen in 2005 op de markt. Sinds 2008 is Waterkloof volledig biodynamisch. In de wijngaarden wordt met zeven paarden gewerkt voor het onderhoud.

Keldermeester is de jonge, bevlogen Nadia Barnard. ‘Ik geloof dat een grote wijn in de wijngaard wordt gemaakt. We maken gezonde wijnen, hiervoor heb je een bodem vol leven nodig. Door op biodynamische wijze te werken met gebruik van compost van onze eigen koeien en kippen, verkrijgen we kwalitatief zeer goede druiven’. ‘Mijn doel is zo voorzichtig mogelijk met deze druiven om te gaan en er een zo mooi mogelijke wijn van te maken’.

In 2009 werd de moderne, strakke kelder, met daarboven de tasting room en het sterrenkwaliteit waardige restaurant gebouwd. Een ware blikvanger als je ‘boven’ komt op de weg ernaar toe.

Stellenbosch

  1. Fietstour door historisch Stellenbosch inclusief bezoek aan twee wijn estates.

Op een mountainbike onder leiding van een gids als fietsend langs de highlights in en om Stellenbosch. Onderweg uitleg over de diverse gebouwen en druivenrassen en twee wijnproeverijen. Gelukkig ligt het tempo niet te hoog zodat er rustig wijn kan worden geproefd. Op Lanzerac Wine Estate, één van de oudste, beroemde wijnhuizen, is een proeverij van wijn en chocolade aan te bevelen. Leuk om de smaken van de witte, melk en pure chocolade terug te vinden in de bijpassende wijnen. Bij Stark-Conde is het uitzicht op de omringende bergen spectaculair. Voor meer informatie: www.toursinstellenbosch.co.za  of www.adventureshop.co.za.

Ook met Sonja op reis? Dat kan met Ambiance Travel.

Deel.

Uw commentaar