De Fransen in Zuid-Afrika

Het was in het jaar 1688 dat de Fransen in de Kaap aankwamen. En het betrof hugenoten, die op de vlucht waren om vervolging te ontlopen, nadat in hun thuisland het Edict van Nantes was ingetrokken. Hun nalatenschap ten opzichte van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw op zich mag dan enigszins omstreden zijn, de namen van hun boerderijen en de vallei waar ze zich settelden -Franschhoek- zijn blijvende herinneringen aan hun erfgoed. En de huidige bewoners van het gebied vieren deze erfenis maar wat graag; in het weekend dat de Franse nationale dag gedenkt, 14 juli, trekken vele bezoekers naar de met de bekende driekleur overdekte main street van Franschhoek, om te genieten van de wijn en het eten waar het gebied om beroemd is.

In de moderne tijd is de Franse invloed op onze wijnbouw in meerdere opzichten aanzienlijk geweest, en dat is nog steeds zo. Een van de eerste voorbeelden is die van Jean-Louis Denois, afkomstig uit de Champagne, die in 1983 samen ging werken met de familie Grier van Villiera om een mousserende wijn volgens de traditionele methode te produceren. Dit wijntype ging later Méthode Cap Classique (MCC) heten. Vandaag de dag is Denois niet meer betrokken, maar door zijn invloed en technische know-how, alsmede door de ervaring die Jeff Grier vervolgens opdeed in Frankrijk, is zowel de productie als de kennis van stijl sterk toegenomen. En tegenwoordig staat Villiera dan ook bekend als een van de toonaangevende producenten van MCC.

Vanaf het moment dat Zuid-Afrika weer toegang kreeg tot de internationale handelsmarkt, hebben de Fransen ook menig Zuid-Afrikaans wijnproducent geholpen om stille kwaliteitswijnen te maken, in een eigentijdse stijl. Iemand als Edouard Labeye, een wijnmaker uit Zuid-Frankrijk die zowel zelf wijnen produceert als werkt als consultant in de Languedoc en de Rhône, waar de klimaten en bepaalde druivenrassen vergelijkbaar zijn met die bij ons, heeft daaraan een bijzondere bijdrage geleverd. En zijn enthousiasme voor ons land en de wijnen hebben ertoe geleid dat hij mede-eigenaar is geworden van The Winery of Good Hope in Stellenbosch.

Maar er zijn meer Fransen gekomen, gebleven en hun eigen label gestart. Onder hen Jean Vincent Ridon met zijn merk Signal Hill Wines dat sinds 1997 bestaat, iemand die grensverleggend is geweest, niet in de laatste plaats vanwege de ontwikkeling van wijngaarden (en een kelder) in en om de stad Kaapstad. Het was ook hij die startte met de organisatie van The Classic Wine Trophy, een competitie voor Zuid-Afrikaanse wijnen waarbij enkel Franse proevers in de jury zitten. Sindsdien is deze overgenomen door Ridon’s Franse collega-wijnmaker, Christophe Durand, die Zuid-Afrikaanse wijnen in een klassieke stijl maakt onder het label Vins d’Orrance. Maar het doel blijft hetzelfde: het honoreren van Zuid-Afrikaanse wijnen met elegantie en rijpingspotentieel.

Een van de opvallendste juryleden was Olivier Poels, redacteur van het invloedrijke Franse wijntijdschrift La Revue du Vin de France. Dankzij The Classic Wine Trophy en haar juryleden weten de Fransen tegenwoordig zó veel meer over Zuid-Afrikaanse wijnen.

Echter, het was het succes van Zuid-Afrikaanse rode Bordeaux-blends op de International Wine & Spirit Competition dat Madame May-Eliane de Lencquesaing, ex-eigenaresse van Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande (2e Grand Cru Classé de Bordeaux) ertoe bracht te investeren in Zuid-Afrika. Haar domein in Stellenbosch, Glenelly, met zijn prachtig gerestaureerde landhuis en zijn nieuwe kelder, geniet inmiddels een uitstekende reputatie.

Glenelly

 

De Bordelais hebben zich sowieso enthousiast getoond over Zuid-Afrika en de mogelijkheden die het klimaat en de bodems er geven om kwaliteitswijn te produceren. Wijlen Baron Edmond de Rothschild (van o.a. Château Clarke) ging in 1997 samen werken met de helaas ook overleden Dr. Anton Rupert om Rupert & Rothschild te creëeren in Paarl. En Bruno Prats (bekend van Cos d’Estournel) en Hubert de Boüard de Laforest (Château Angélus) werden partners van de voormalig eigenaar van Klein Constantia, Lowell Jooste, in Anwilka, een domein in Stellenbosch dat tegenwoordig een dochterbedrijf is van Klein Constantia.

Dit zijn slechts sommige, heel bekende Franse wijnmensen in Zuid-Afrika. Maar door hun betrokkenheid bij onze wijnbouw hebben Zuid-Afrikanen Frankrijk bezocht en geleerd van de Fransen. Niet alleen onze wijnmakers, maar ook de wijngaardwerkers en het kelderpersoneel hebben jaarlijks de kans om een tijd in de Bourgogne te werken en hun horizon te verbreden.

Op een of andere manier zijn de Fransen al 325 jaar betrokken bij Zuid-Afrikaanse wijn; het zou mooi zijn als die band ook de komende eeuwen voor beide landen voorspoedig blijft!

Angela Lloyd – http://wosa.co.za/blog/ 17 december 2013

Deel.

Uw commentaar