‘Onze gasten leren Zuid-Afrikaanse wijn kennen’

Ronnie Brouwer, sommelier van De Kromme Dissel * in Heelsum, staat open voor alle Zuid-Afrikaanse wijnen. ‘Streektypische wijnen komen niet alleen uit Europa. Ik laat gasten kennis maken met die Zuid-Afrikaanse wijnstreken, zodat ze zelf hun favoriete streek kunnen leren kennen.’

Brouwer

Wat voor opleidingen heb je gedaan?

Wat betreft ‘vakopleidingen’ eigenlijk alleen de Wijnacademie. De dag dat ik mijn diploma kreeg, staat me nog goed bij, want dat was op die beruchte 9 september 2001. Aan de Academie voor Gastronomie heb ik samen met Peter Klosse les gegeven, maar ik bedenk me dat ik nooit examen heb gedaan…

 

Hoe verliep je carrière tot nu toe, waar heb je gewerkt voor De Kromme Dissel?

Mijn familie zit vermoedelijk al sinds 1800 in de horeca op Ameland, ze hebben nog een hotel daar. Het is Hotel De Klok, waar mijn bijna 90-jarige oma nog steeds het ontbijt verzorgt, ongelooflijk hè? De horeca is me dus met paplepel ingegeven. En daar ben ik zelf ook begonnen met werken. Later heb ik voor slijterij (ook De Klok) gewerkt. Er heerste toen nog echt een bier- en jenevercultuur, maar ik begon wijn al interessant te vinden. Mijn eerste echte functie als sommelier op niveau was bij Merlet in Schoorl, ik was toen 21 jaar. Daarna volgden De Echoput in Hoog Soeren, even De Hoefslag (Bosch en Duin), toen paar jaar De Librije in Zwolle en vervolgens Le Marron te Malden. Dat was een jong en dynamisch bedrijf, we kregen snel onze eerste ster, een schitterende tijd. Toen ik gevraagd werd om bij De Kromme Dissel te gaan werken, heb ik besloten daarop in te gaan. Het is een prachtbedrijf, en heerlijk dichtbij, met mooi weer pak ik mijn fiets!

 

Waarom ben je sommelier geworden?

Al vroeg raakte ik geïnteresseerd in wijn en merkte dat je nooit bent uitgeleerd op wijngebied. En mensen worden er blij van, van de beleving van wijn en alles eromheen. Daar haal ik veel voldoening uit.

 

Hebben bepaalde mensen in de wijnwereld je geïnspireerd bij die keuze? En heb je nu nog mensen die je inspireren?

Eigenlijk vooral mijn opa op Ameland. En uiteraard heb ik veel geleerd van Peter Klosse.

 

Ben je iemand die meedoet aan competities?

Ik heb eenmaal de Grand Prix Saint-Hubert gewonnen (een jaarlijkse wedstrijd blindproeven door The Wine and Food Association, red.), maar ik doe nu nergens meer aan mee, moet ik zeggen.

 

Van wat voor wijnen houd je persoonlijk?

Ik ben heel breed georiënteerd. De druif én de herkomst moeten wat mij betreft herkenbaar zijn, mensen moeten toch wel krijgen wat ze verwachten. Bij nieuwe, onbekendere wijnen is dat lastig, maar ik ga niet vaak vergelijkingen maken met bekende wijnen. Liever leg ik uit hoe de wijn is, wat zijn smaakprofiel is en kijk of dat aansluit bij de wensen van de gast.

 

Wat schenk je bij De Kromme Dissel, heb je veel vrijheid?

Ik heb de totale vrijheid bij De Kromme Dissel, en ook als De Kromme Dissel kunnen we binnen de groep (de Bilderberg-groep, red.) ons eigen plan trekken. Dat is niet alleen voor mij als sommelier fijn, maar ook voor onze keuken ideaal.

 

Jullie gaan serieus te werk bij het vinden van de juiste wijn-spijs-combinaties. Vindt je veel geschikte wijnen in Zuid-Afrika?

Ja, zeker. Met Kerst bijvoorbeeld ga ik LAM Syrah 2011 van Lammershoek schenken, bij een mooi stukje ree. Eerder veel Bosman in ons arrangement geschonken, en onlangs nog Pinotage blanc van Aaldering. De verkoop per glas is trouwens steeds belangrijker geworden en staat nu al voor 80% van ons wijnbeleid.

 

Brouwer’s Wijnpraat op jullie website is een leuk initiatief. Leuk om te doen ook?

Ja, leuk om te doen. Onze sous is chef nieuwsbrief en ik verzorg iedere maand een wijnverhaaltje. Dat gaat naar alle gasten en we krijgen er veel leuke reacties op.

 

Als je Zuid-Afrika moet afzetten tegen andere wijnlanden van het zuidelijk halfrond, waar staat het dan volgens jou, wat betreft kwaliteit en diversiteit van smaken en stijlen?

Ronnie: Met Nieuw-Zeeland is Zuid-Afrika voor mij zeker het interessantste wijnland van het zuidelijk halfrond, vanwege de diversiteit in klimaten en vele kleinere producenten.

 

Waar komen de voor jou interessante wijnen vandaan, uit welke gebieden en van welke producenten?

Ik sta open voor alle gebieden van Zuid-Afrika. Ik moet zeggen dat ik momenteel graag met Newton Johnson uit Upper Hemel-en-Aarde Vallei werk, maar ook met Aaldering uit Devon Valley in Stellenbosch. Verder schenk ik nu Lammershoek uit Swartland, Luddite uit Botrivier en bijvoorbeeld ook Rijk’s uit Tulbagh.

 

Heb je eigenlijk een favoriete druif?

Nee, eigenlijk niet. Misschien heb ik perioden waarin ik een druif spannender vind dan andere, maar geen uitgesproken favoriet. Zo vind ik momenteel vind ik roussanne misschien extra boeiend, maar in het algemeen vind ik elke kwaliteitsdruif boeiend, of het nu chardonnay, riesling of syrah is.

 

Als je zelf een wijnreis naar Zuid-Afrika zou mogen samenstellen, hoe zou die eruit zien?

Ik vond de reis die ik verleden jaar mocht maken met WOSA (rondom Cape Wine South Africa, red.) representatief, omdat we veel gebieden hebben gezien waar het nu gebeurt, gebieden die zich snel ontwikkelen. Maar ook Stellenbosch vond ik interessant, met name om te zien hoe grote bedrijven met duurzaamheid bezig zijn. Super dat we naar de koele kustgebieden gingen, zowel de Overberg-regio maar niet te vergeten ook Constantia. Daar was het alsof je de zuiverheid van de lucht in de wijnen proeft. Natuurlijk vond ik Swartland boeiend, wie niet tegenwoordig?

 

Tot slot, hoe denk je over de toekomst van Zuid-Afrikaanse wijn?

Ze hebben al een heel goede slag gemaakt, denk ik, door meer op oorspronkelijkheid te focussen en wat minder op kwantiteit en manipulatie van stijl. En dat zal doorzetten, waardoor gasten steeds meer beseffen dat streektypische wijnen niet alleen uit Europa komen. Mijn rol is het om gasten die streken te laten ontdekken en eventueel een favoriete streek te leren kennen.

 

Dit is het zesde deel van een serie interviews
met bekende sommeliers in Nederland
en hun liefde voor Zuid-Afrikaanse wijnen.

Deel 1: Lotte Wolf: ‘Zuid-Afrika is heel goed bezig’.

Deel 2: Jasper van den Hoogen: ‘Zuid-Afrika altijd in mijn hart’

Deel 3: Joachim Bauens: ‘Zuid-Afrikaanse benchmark altijd in huis’

Deel 4: Roy Pelgrim: ‘Zuid-Afrikaans steeds meer in wijnarrangement’

Deel 5: Arjen Pleij: ‘Zuid-Afrikaans wijnarrangement, geen probleem’

Deel.

Uw commentaar