Onvoorstelbaar!

Met één ruk trek ik de gordijnen open. Baf! Daar heb ik niks op terug! Wat een adembenemend mooi uitzicht over de witte huisjes van Stellenbosch, de gras- en wijnvelden met daarachter de Helderberg. Eigenlijk kan ik al direct terug naar huis, want ik heb het al gezien, Zuid Afrika is een prachtig land.

De avond ervoor rijden we van het vliegveld naar het hotel onder een prachtige sterrenhemel. Plots rijden we langs een ghetto, de krotjes en golfplatenhuisjes zoeven aan ons voorbij. Het duurt en het duurt en na tien minuten ben ik erg bezorgd, hoe lang gaat dit nog duren? De gids legt uit dat er een huisvestingsprogramma van de overheid is en er steeds meer mensen daar gebruik van kunnen maken. Maar toch zijn de getto’s de afgelopen jaren gegroeid. Meer dan vijf miljoen vluchtelingen heeft Zuid Afrika in de afgelopen jaren moeten opvangen. Maar dat is meer dan vijf keer Amsterdam!! Ik probeer me dat voor te stellen, een huisvestingsprogramma ter grootte van Amsterdam, elk jaar weer… Nee, dat gaat mijn pet te boven, ik kan me dat niet voorstellen hoe je dat voor elkaar krijgt.

Zo, en dan nu de wijn. Want wijn maken dat kunnen ze in de Kaap. Ze verbouwen het hier al sinds 1652, waardoor er een rijke traditie is die de nieuwe jonge wijnmakers moeiteloos vervlechten met moderne technieken. Het resultaat is spannende wijn die steeds meer eigenheid krijgt. Een mix van weers- en grondinvloeden vermengd met de hand van de wijnmaker. Vroeger was de krachtige rode Pinotage de beroemde wijn uit Zuid Afrika, maar nu steeds meer, zeer verdienstelijk, verschillende soorten wit. Natuurlijk maken ze hier mooie Chardonnay en ook de Viognierdruif gedijt hier goed. Maar een goed gemaakte Chenin Blanc van Afrikaanse bodem is adembenemend. In alle aspecten subtiel. De groene appeltjes vermengd met wat perzik, een beetje romig en toch zo fris. Onvoorstelbaar lekker!

Tom Oak
(Koop nooit onder de €6,- !)
www.tomoak.com
tom@tomoak.com
www.facebook.com/TomOak.net

Deel.

Uw commentaar