Rosa Kruger over Zuid-Afrikaanse wijnen van oude wijnranken

Op dinsdag 6 mei organiseerde WineWise een bijzondere sessie over Zuid-Afrikaanse wijnen. Niet zomaar wijnen uit de kaap, maar wel Zuid-Afrikaanse wijnen van oude wijnranken. De gastvrouw die avond was specialist ter zake Rosa Kruger. Rosa Kruger is geen geschoold wijnmaker, maar beschikt over een immense wijnkennis. Haar specialisatie is de wijnplant en z’n omgeving en daar praat ze met volle overtuiging over.

“Wine needs to be crystal clear, like the sound of two glasses clinking” – Rosa Kruger

“South Africa is a beautiful country”. Deze woorden kunnen de mensen die Zuid-Afrika hebben bezocht enkel bevestigen. Voor diegenen die er nog niet geweest zijn is het een uitnodiging. Zuid-Afrika is een mooi land, maar geldt dit ook voor Zuid-Afrika als wijnland? Zuid-Afrika wordt snel beschouwd als producent van bulkwijnen. Wijnen die we voor 3 à 5 euro terug vinden in de rekken van de supermarkt.

De missie van Rosa is ons ervan te overtuigen dat niet elke Zuid-Afrikaanse wijn een Western Cape blend is. Als wijngaard manager gaat ze op zoek naar oude wijnranken die ten minste 35 jaar oud zijn. Deze oudere wijnranken hebben een enorm potentieel om echte terroirwijnen te produceren die de authentieke Zuid-Afrikaanse expressie uiten. Met een bijzonder mooie selectie is ze er in geslaagd ons te overtuigen van de zuiverheid en het karakter van de Zuid-Afrikaanse wijnen! Enerzijds worden deze wijnen getypeerd door een mooie terroirexpressie, anderzijds merk je in deze wijnen een duidelijke verwijzing naar de stijl van de wijnmaker. De Zuid-Afrikaanse terroirwijnen zijn puur vakmanschap, stuk voor stuk!

fles

Het is een hele uitdaging om oude wijnranken in Zuid-Afrika te vinden. Deze oude parels liggen meestal verstopt in wijngaarden waar bulkwijnen geproduceerd worden. De wijnbouwers merken het potentieel van deze oude wijnranken niet op en kiezen er vaak voor de oudere wijnstokken te rooien en jonge druivelaars met hogere rendementen in de plaats aan te planten. Daarom is het belangrijk de wijnbouwers die kiezen om terroirwijnen van oude stokken te maken billijk te vergoeden. Er wordt gestreefd om maximale kwaliteit uit de wijngaard te halen door het beperken van het rendement en het doorvoeren van de juiste ingrepen. De kosten hiervan kunnen oplopen en daarom worden de wijnbouwers per hectare tot 6 keer beter vergoed.

glazen

Op dit moment beheert Rosa ongeveer 500 hectaren van de geschatte 1500 hectaren oude wijnranken die Zuid-Afrika rijk is. De oudste stokken dateren van 1887. Toch maakt Rosa de wijnen niet zelf. Ze werkt hiervoor samen met een erg beloftevolle en moderne generatie wijnmakers. Rosa selecteert enkel de percelen en de wijnmakers maken de wijn. Ze kiest voor wijnmakers die het maximum aan terroirexpressie uit de wijnen kunnen halen met nadruk op twee kernwoorden: harmonie en balans. In de eerste plaats harmonie in de wijngaard. In de tweede plaats balans in de wijnen. De wijngaarden moeten één zijn met de omgeving en de wijnen moeten de eigenschappen van de wijngaard reflecteren.

foto

De wijnen die we gedegusteerd hebben tijdens deze uitzonderlijke sessie zijn de volgende:

  • Filia – Brut Nature – Swartland
  • David Sadie – Aristargos – Swartland
  • Die Sadie Familie Wyne – Pofadder – Swartland
  • Die Sadie Familie Wyne – Skurfberg – Swartland
  • Thorne and Daughers – Tin Soldier – Franschhoek
  • Mullineux Family Wines – Schist – Swartland
  • Badenhorst Family Wines  – Grenach – Swartland

 

Meer weten? Klik hier voor het verslag van de NGS.

Deel.

Uw commentaar