‘Zuid-Afrikaanse benchmark altijd in huis’

Wat voor een opleidingen heb je gedaan?

Ik heb zeven jaar op Ter Groene Poorte gezeten, dé gastronomische school van Vlaanderen (o.a. Sergio Herman is oud-leerling, red.), daarna een cursus wereldwijn gedaan van twee jaar en vervolgens WSET Level 3 (Advanced).

Waar werk je?

Restaurant Bacchus in Aalter, tussen Brugge en Gent. Daarvoor bij Danny Horseele**, in Dudzele, daar ben ik begonnen.

Waarom ben je sommelier geworden?

Ik heb in mijn familie geen echte wijnkenners, dus het gevoel dat ik sommelier wilde worden is gegroeid op de hotelschool. Mijn interesse nam steeds meer toe, wijn werd gewoon steeds boeiender.

Hebben bepaalde mensen in de wijnwereld je geïnspireerd bij die keuze? En heb je nu nog mensen die je inspireren?

De stage die ik liep bij Wijnhandel Portofino van Jan de Clerck MW heeft me zeer geïnspireerd. Ook meneer Lemahieu en meneer Ribbens hebben mij tijdens en na mijn tijd op school veel bijgebracht. Maar in het algemeen denk ik dat ik vooral zelf mijn eigen interesse heb ontwikkeld.

Van wat voor wijnen hou je persoonlijk?

Wat betreft rode wijn in eerste instantie kruidig rood, met een goede body, zoals zuidelijke Rhône, type Gigondas. Bij wit ga ik voor wijnen van riesling en chardonnay, die laatste in de Bourgondische stijl. Kijkend naar Zuid-Afrika heb ik een zwak voor pinotage, vind ik een boeiende wijn. En wat betreft wit vind ik met name viognier verrassend, zoals die van Eagle’s Nest uit Constantia, Tamboerskloof (Helderberg, Stellenbosch) en Creation uit Hemel-en-Aarde Ridge (Walker Bay).

Wat schenk je aan Zuid-Afrikaans op je werk?

Ik heb van alles wel een Zuid-Afrikaanse benchmarkwijn in huis: Pinot Noir van Newton-Johnson, Cabernet Sauvignon van Remhoogte, Chenin blanc van De Trafford en Reyneke.

Ben je wel eens in Zuid-Afrika geweest?

Op dit moment tweemaal. De eerste keer was zeven jaar terug, dat was een studiereis met Ter Groene Poorte, we hebben toen met name Stellenbosch en Franschhoek bezocht en verder wat toeristische dingen gedaan, zoals met de kabelbaan naar de top van Table Mountain. Prachtig was ook ons bezoek aan Cape Agulhas, met zijn woeste zee en zuivere lucht. De tweede keer was afgelopen jaar, met WOSA naar Cape Wine. Absoluut hoogtepunt van die reis was de lunch bij Adi Badenhorst, dat ongerepte, natuurlijke van Kalmoesfontein, geweldig. Ook Eben Sadie en zijn passie voor natuurlijke wijnbouw zullen me altijd bijblijven.

Vind je veel geschikte wijnen in Zuid-Afrika?

Ja, toch wel, je hebt sowieso keuze uit veel wijnen, voor relatief weinig geld, wijnen ook met veel karakter die prima in ons menu zijn in te passen. Onze keuken is in principe klassiek Frans, met wat wereldse invloeden. We hebben gewoon garnalenkroketten en tarbot, en mensen komen speciaal voor fazant en zeetong. Toch passen Zuid-Afrikaanse wijnen daar prima bij.

Vind je ook genoeg ‘natuurlijke’ wijnen in Zuid-Afrika?

Ik heb eigenlijk sowieso wat moeite met dat soort wijnen, ze verliezen vaak wat varietale typiciteit en naar mijn mening ook terroirexpressie. Voor ‘natuurlijke’ wijnen ga ik alleen naar de beste producenten, zoals Reyneke en Sadie.

Waar komen de voor jou interessante wijnen vandaan?

Uit vele streken. Uit Swartland, maar met name uit de koelere streken, zoals Elgin, Hermanus en Elim, de zuiverheid van de wijnen uit die gebieden bevalt me. En naar Stellenbosch ga ik voor Pinotage.

Heb je eigenlijk een favoriete druif?

Onder de blauwe variëteiten syrah in de stijl van Hermitage, die vind ik ook wel in Swartland. Ze moeten wel wat gerijpt zijn, dan pas tonen ze wat ze echt in zich hebben. Onder de witte druiven toch weer riesling, maar vooral rijkere Riesling, van het type Schoenenbourg uit de Elzas, en ook die moet gerijpt zijn. Dat vind ik sowieso prettig, wanneer een wijn goed op dronk is. Ik vind dat wijn vaak te jong wordt gedronken, we hebben geen geduld meer.

Als je zelf een wijnreis naar Zuid-Afrika zou mogen samenstellen, hoe zou die eruit zien?

Ik zou sowieso terug willen naar Swartland. Verder moet ik ooit Tulbagh en Robertson eens bezoeken, daar ben ik nog niet geweest, net als in Olifantsrivier en Karoo. Wellicht is daar in oktober tijd voor!

Hoe denk je over de toekomst van Zuid-Afrikaanse wijn?

Ik zie het positief. Om me heen merk ik dat men de wijnen steeds meer gaat waarderen. Het succes van Zuid-Afrika op de Belgische markt is minder vanzelfsprekend dan in Nederland. Maar er wordt nu goed gefocust op België, da’s erg prettig, WOSA is er voor iedereen.

Tot slot, dacht je kans te maken om de voorronde van de WOSA Sommelier Cup 2013 voor België te winnen?

Ik dacht dat we allemaal gelijke kansen zouden hebben. Nou, wellicht had ik een streepje voor omdat ik er al tweemaal was geweest. Ik kan niet wachten om weer te mogen!

Dit is het derde deel van een serie interviews
met bekende sommeliers in Nederland
en hun liefde voor Zuid-Afrikaanse wijnen.

Deel 1: Lotte Wolf: ‘Zuid-Afrika is heel goed bezig’.

Deel 2: Jasper van den Hoogen: ‘Zuid-Afrika altijd in mijn hart’

Deel.

Uw commentaar