Sommelier Lotte Wolf: ‘Zuid-Afrika is heel goed bezig’

 

Wat voor een opleidingen heb je gedaan?

Na mijn schooltijd in Hilversum ben ik Media- en Informatiemanagement gaan doen, maar dat heb ik niet afgemaakt. In plaats daarvan ben ik gaan backpacken en kwam ik in Nieuw-Zeeland terecht. Daar ben ik gaan werken in het Portage Resort in de Marlborough Sounds en werd ik verliefd op Nieuw-Zeeland, maar ook op wijn.

En terug in Nederland?

Terug in Nederland wilde ik absoluut iets met wijn gaan doen en kreeg ik een fulltime dienstverband bij Jamie Oliver’s Fifteen in Amsterdam. Op zoek naar wat ik het leukst zou vinden, ben ik de Vinologenopleiding van De Wijnacademie gaan doen. (Met succes, want Lotte was met 21 jaar lang de jongste vrouwelijke Vinoloog van ons land, red.) Vervolgens wilde ik meer en heb ik op eigen initiatief gesolliciteerd bij De Seinpost in Scheveningen, dat toen een ster had. Het was best een sprong in het diepe, maar alles ging goed. Daarna ging ik naar Callas in Den Haag en vervolgens naar ‘t Zilte (België), dat toen al twee sterren had en nog in Mol was gevestigd. Na een tijdje werd ik gevraagd om naar Oud Sluis te komen, een hele eer.

Waarom ben je sommelier geworden?

Na Fifteen was het eigenlijk een steeds bewustere keuze, ik had steeds meer interesse in wijn.

Hebben bepaalde mensen in de wijnwereld je geïnspireerd bij die keuze? En heb je nu nog mensen die je inspireren?

Matt Skinner, die ik leerde kennen bij Fifteen, was zeker een eye opener voor me, maar echte voorbeelden uit de sommelierswereld heb ik niet. Van de wijnschrijvers lees ik graag Jancis Robinson, om haar stijl en vriendelijkheid.

Van wat voor wijnen houdt je persoonlijk?

Van zo natuurlijk mogelijk gemaakte wijnen, van biologische teelt en spontaan vergist. Die wijnen hebben meer smaak.

Wat schenk je bij Oud Sluis?

Ik heb alle vrijheid en daarvoor ben ik dankbaar. Maar ik kan niet alleen vins naturels schenken, dat wil men nog niet. Bovendien geloof ik niet dat je als sommelier een persoonlijke voorkeur moet opleggen door het hele arrangement met je eigen favorietjes vol te stoppen. Je kunt beter een zaadje planten, een of twee van dat soort wijnen schenken, en hopen dat de interesse bij de gasten toeneemt.

Vind je veel geschikte wijnen in Zuid-Afrika?

Zeker, ik zou een heel arrangement met Zuid-Afrikaanse wijnen kunnen vullen. De keuken van Oud Sluis kent vooral mediterrane en Aziatische invloeden en daarbij passen Zuid-Afrikaanse wijnen in principe heel goed. En ze zijn verrassend voor gasten.

Vind je ook genoeg ‘natuurlijke’ wijnen, waar je zo van houdt, in Zuid-Afrika?

Die haal ik vooral uit Swartland, wat een heerlijk gebied is dat! Ik ben gek op het sfeertje daar. En op de wijnen van Lammershoek, Eben Sadie en Chris Mullineux, om er maar een paar te noemen. Hun wijnen schenk ik ook veel: ik heb heel veel Sequillo van Sadie verkocht, en Roulette van Lammershoek. Buiten Swartland is het wat beperkter. Ze zouden meer moeten durven in de andere gebieden.

Waar komen buiten Swartland de voor jou interessante wijnen vandaan?

Bepaalde wijnen uit Stellenbosch schenk ik graag, zoals de Chenin Blanc van Raats. Ook de Semillon van Boekenhoutskloof van heel oude wijngaarden in Franschhoek vind ik prachtig. Maar als gebied zie ik heel veel potentie in Hemel en Aarde. Een paar van mijn favoriete wijnen van de reis die ik met WOSA mocht maken naar Zuid-Afrika proefde ik daar: Ataraxia Serenity 2008 en Creation Wines Syrah-Grenache 2011.

Heb je eigenlijk een favoriete druif?

Eigenlijk riesling, maar in Zuid-Afrika vooral Rhône-druiven: marsanne en roussanne voor wit en grenache noir voor rood.

Als je zelf een wijnreis naar Zuid-Afrika zou mogen samenstellen, hoe zou die eruit zien?

Ik zou het niet zo veel anders doen dan verleden jaar met WOSA. Sowieso zou ik Stellenbosch weer willen bezoeken, ook grote huizen (Rust en Vrede bijvoorbeeld), die zijn belangrijk om een overview te krijgen, en een idee van de tradities. Daarna naar de Cool Coast, naar Botrivier en Hermanus, in alle opzichten verfrissend. En als laatste natuurlijk naar Swartland, met een braai bij Adi Badenhorst!

Tot slot, hoe denk je over de toekomst van Zuid-Afrikaanse wijn?

Ik heb het gevoel dat ze heel goed bezig zijn.


Dit is de eerste van een serie van interviews
met bekende sommeliers in Nederland
en hun liefde voor Zuid-Afrikaanse wijnen.

Deel.

Uw commentaar