Sommelier Roy Pelgrim: ‘Zuid-Afrikaans steeds meer in wijnarrangement’

Wat voor opleidingen heb je gedaan?

Eerst Middelbare Hotelschool in Apeldoorn, daarna ben ik tijdens mijn werk bij Van der Valk in avonduren bij gaan leren. Ik deed achtereenvolgens De Wijnacademie in Maarn, Hoger Hotel- en Hospitality management in Utrecht en deeltijds Bedrijfskunde (post-hbo). Ook ben ik SVH Wijnmeester geworden. Nu ben ik bezig met WSET level 4.

Hoe verliep je carrière tot nu toe, waar heb je gewerkt voor Cordial?

Mijn eerste baan was bij Van der Valk in Voorschoten, als assistent bedrijfsleider. Bij Van der Valk leer je wel organiseren, we hadden soms 3000 man zitten. Bijkomend voordeel was dat daar ook Wijnhandel De Gouden Leeuw is gevestigd, een inspirerende omgeving. Na Van der Valk ging ik naar Hotel Lapershoek in Hilversum, als F&B manager. Hotel De Weverij met restaurant Cordial is in september 1998 open gegaan, daar ben ik samen met Roger Rassin (nu Amstel Executive Chef) begonnen.

Waarom ben je sommelier geworden?

Om wijn. Om het oneindige van wijn. Ook het mysterie dat rondom wijn hing, fascineerde me, zelfs de kerstpakketten van m’n vader vond ik spannend. Mijn eerste boek was De Grote Wijnen van Bordeaux van Hubrecht Duijcker.

Hebben bepaalde mensen in de wijnwereld je geïnspireerd bij die keuze? En heb je nu nog mensen die je inspireren?

Ik ben een echte autodidact, heb niemand gehad die mij echt heeft begeleid. Zonder arrogantie, ik heb alles mezelf aangeleerd, ook door goed af te kijken!

Je hebt aan meerdere competities meegedaan. Wat heb je gewonnen?

Ik heb me tot tweemaal toe beste sommelier van Nederland (Roy won de toenmalige Trophée Ruinart, gehouden om de twee jaar in 2007 en 2009, dus achter elkaar, red.) mogen noemen, na tweemaal als tweede te zijn geëindigd overigens. Eenmaal heb ik meegedaan aan Europese kampioenschappen voor Sommeliers, en eenmaal aan de WK, in Chili. Een onvergetelijke ervaring trouwens.

Van wat voor wijnen hou je persoonlijk?

Laat ik het woord verteerbaar maar niet gebruiken, dat hoor je zó te pas en te onpas tegenwoordig… Ik ben sowieso altijd benieuwd om nieuwe wijnen te proeven, van eigenzinnige wijnmakers. In het algemeen moeten wijnen wel de nodige zuren hebben.

Wat schenk je bij Cordial, heb je veel vrijheid?

Ik kan alles doen wat ik wil. Dat kun je trouwens niet afspreken met de leiding, zoiets creëer je zelf. Wel altijd in overleg met mijn assistent, dat is nu Ruben Kwakman.

Jullie gaan zeer serieus te werk bij het vinden van de juiste wijn-spijs-combinaties. Vind je veel geschikte wijnen in Zuid-Afrika?

Tegenwoordig wel, moet ik zeggen. Een aantal jaren terug schonk ik in het wijnarrangement bijna nooit Zuid-Afrikaanse wijn, nu steeds vaker. In de twee meest recente wijnarrangementen zat telkens een Zuid-Afrikaanse wijn, te weten Scali Blanc uit Voor-Paardeberg en de rode Roulette 2010 van Lammershoek.

Als je Zuid-Afrika moet afzetten tegen andere wijnlanden van het zuidelijk halfrond, waar staat het dan volgens jou, wat betreft kwaliteit en diversiteit van smaken en stijlen?

Ik denk dat Zuid-Afrika als wijnland heel dynamisch is, net als Chili trouwens. Maar de mentaliteit in Zuid-Afrika is anders dan in Chili en ze zijn erg op Europa gericht, dat proef je in de wijnen. WOSA is ook een invloedrijke factor in de dynamiek, denk ik, een drijvende kracht.

Waar komen de voor jou interessante wijnen vandaan, uit welke gebieden en van welke producenten?

Net als anderen die zijn geïnterviewd, zeg ook ik hier Swartland, dat is gewoon zeer interessant. Daarnaast heb ik voor Cederberg nog steeds een zwak, heb voorheen veel met de Syrah gewerkt, die zelfs per glas geschonken. Verder boeien mij de koele kustgebieden uiteraard, met producenten als Jordan en Luddite.

Heb je eigenlijk een favoriete druif?

Lastig, ligt helemaal aan het seizoen, aan het moment. In het algemeen: riesling, chardonnay uit koele gebieden, marsanne-roussanne combinaties voor witte wijn. Wat betreft blauwe druiven: zomers pinot noir, daarbuiten nebbiolo en Bordeauxblends. Voor Zuid-Afrika in het bijzonder chenin blanc, die zie ik toch wel als dé grote troef. Dat gezegd hebbende is ook syrah er erg goed geworden.

Als je zelf een wijnreis naar Zuid-Afrika zou mogen samenstellen, hoe zou die eruit zien?

Die staat nog op mijn verlanglijstje, hoewel ik er al tweemaal ben geweest. Maar dat was rondom Cape Wine en met een importeur, dus beperkt en semi-toeristisch. Zelf zou ik naar Swartland en Paarl willen, en zeker ook naar Hemel-En-Aarde, Elgin. En als we dan toch bezig zijn ook Cederberg en Groenekloof.

Tot slot, hoe denk je over de toekomst van Zuid-Afrikaanse wijn?

Ik denk sowieso dat ze erg goed bezig zijn. Ze zijn nu veel verder wat betreft wijnbouwkennis (diversiteit aan druiven en klonen, bewerking van wijngaarden), maar ook veel gevarieerder in de kelder, qua vergisting en opvoeding. Dat levert een mooie diversiteit aan stijlen op. Een tijd geleden was de trend dat men weer volledig Europese wijnen zou gaan drinken, maar die heeft zich niet door gezet, mede de media hoor, maar ook door een stijlverandering in bepaalde zogenaamde nieuwe wijnlanden, met Zuid-Afrika en Chili voorop.

Dit is het vierde deel van een serie interviews
met bekende sommeliers in Nederland
en hun liefde voor Zuid-Afrikaanse wijnen.

Deel 1: Lotte Wolf: ‘Zuid-Afrika is heel goed bezig’.

Deel 2: Jasper van den Hoogen: ‘Zuid-Afrika altijd in mijn hart’

Deel 3: Joachim Bauens: ‘Zuid-Afrikaanse benchmark altijd in huis’

 

Deel.

Uw commentaar