Zuid-Afrikaanse Chenin – een nieuwe wereldwijn

Het is niet eens zo lang geleden dat Chenin blanc meestal Steen werd genoemd en een maar matig imago had. De tijden zijn echter compleet veranderd. Chenin is van een werkpaard een raspaard geworden, dat aan de basis staat van de beste witte wijnen van Zuid-Afrika, zeker die van oudere wijngaarden. Sommige spelen nu zelfs mee in de eredivisie van wereldwijn.

De van oorsprong waarschijnlijk uit de Franse Loire stammende druif is al heel lang belangrijk in Zuid-Afrika, dat met bijna 18.000 hectare ’s werelds grootste aanplant van chenin blanc kent. Die 18.000 hectare staan voor 18% de totale aanplant van iets meer dan 98.000 hectare van Zuid-Afrika, waarmee het de meest aangeplante variëteit van Zuid-Afrika is. Chenin’s aanplant is weliswaar teruggelopen, maar het aandeel gebottelde kwaliteitswijnen neemt toe. Dit mag gezien worden als een bewijs van de toenemende kwaliteit en het betere imago van Zuid-Afrikaanse Chenin.

Voor kenners en liefhebbers was dat al langer duidelijk; de wijnen die de laatste jaren op de markt zijn (gekomen), zijn gewoon van zeer hoog niveau. Hoe is dat gekomen? Natuurlijk zijn daarvoor meerdere redenen. Wijn maken kunnen ze in Zuid-Afrika al heel lang, maar de moed om echt Zuid-Afrikaanse wijnen te maken, wijnen die de toch heel specifieke natuurlijke omstandigheden van de verschillende gebieden eerlijk in zich dragen, ontbrak langere tijd. Waarschijnlijk uitte dat gebrek aan zelfvertrouwen zich in het willen namaken van Franse wijnen en een té gecontroleerde manier van wijn maken. Nu durven wijnmakers het aan de wijnen minder hun concept of wil op te leggen, en meer de natuur te laten spreken. Dus vindt de vergisting steeds vaker spontaan plaats, en is men terughoudender wat betreft het gebruik van nieuw hout en sulfiet. De durf om ‘natuurlijker’ te werken heeft ook te maken met de hernieuwde aandacht voor oudere wijngaarden. Die hebben wijnproducenten namelijk laten zien hoe genuanceerd en eigen Zuid-Afrikaanse Chenins kunnen zijn. Zij zijn een belangrijke reden van de toenemende authenticiteit van de wijnen. En het is onmiskenbaar: de beste Zuid-Afrikaanse Chenins –en niet te vergeten, witte blends op basis van chenin!– komen uit oudere wijngaarden (meer dan 35 jaar oud), of deze zich nu in Olifantsrivier, Wellington, Swartland, Stellenbosch of Bot River bevinden.

Wat is dan authentiek Zuid-Afrikaanse Chenin? Goede Zuid-Afrikaanse Chenin is sowieso heel anders dan Chenin uit de Loire in Frankrijk, ondanks dat zelfs geoefende wijnprofessionals in blindproeverijen nog wel eens fout kunnen zitten. Chenin uit Loire heeft doorgaans meer zuren en niet zelden wat botrytis, soms zelfs in de droge wijnen. Goede Zuid-Afrikaanse Chenin is doorgaans milder in de zuren, maar maakt alles goed op structuur en mondgevoel. Heel bijzonder is de zoutige ondertoon in wijnen van niet-geïrrigeerde oude bush vines, die de wijnen ‘perceived freshness’ geeft, zoals de beroemdste wijnbouwkundige van het land, Rosa Kruger, dat zo mooi zegt. Uiteindelijk zijn de goede Zuid-Afrikaanse Chenins meer mediterrane wijnen dan Atlantische wijnen, beeldend gezegd. Dat mediterrane karakter maakt ze ook erg goed gastronomisch inzetbaar. Kijk maar naar de toenemende populariteit van Zuid-Afrikaanse Chenin onder de sommeliers in ons land. In vele topzaken worden wijnen van de betere producenten per glas aangeboden. En nu wilt u uiteraard nog weten wie die betere producenten zijn. De lijst van winnaars en eervolle vermeldingen uit het recente Perswijn Zuid-Afrika concours -chenin is een aardige startpunt.

 

Deel.

Uw commentaar