2013: fantastisch wijnjaar voor Zuid-Afrika

2013 was een buitengewoon goed jaar, met een recordbrekende oogst en export. De koude, natte winter is een mooi begin voor wijnjaar 2014. De gunstige wisselkoers en de lage productie van Europese wijnlanden in 2012 verklaren de groei van export: 42 procent meer dan vorig jaar. Ondanks de terughoudendheid van afnemers om een grote voorraad aan te houden en de kostenbesparingen in exportmarkten waar de crisis heeft toegeslagen, betekent dat toch dat er bijna 500 miljoen liter Zuid-Afrikaanse wijn is geexporteerd.

Duurzame wijnbouw

De Scandinavische importorganisatie Systembolaget schreef drie tenders uit waarbij een WIETA-accreditatie als voorwaarde werd gesteld. 2014 belooft een belangrijk jaar te worden voor duurzame wijnbouw, steeds meer importeurs kijken naar certificering op dat vlak. Zuid-Afrika loopt voorop als het gaat om duurzaam en fair trade handelen, hier zien we veel kansen voor Zuid-Afrikaanse wijnbedrijven.

Schommelende wisselkoers

Hoewel de exportcijfers er gunstig uitzien, wordt het toch belangrijk om de toegevoegde waarde van Zuid-Afrikaanse wijn vast te houden, met name als de wisselkoersen schomelen. De oogst van 2013 op het Noordelijk halfrond zal groter zijn dan in 2012, dus de export naar Rusland, Frankrijk, Italië en Spanje komt hierdoor onder druk te staan: door de eigen gestegen productie in deze gebieden zal de vraag naar geïmporteerde wijn zal dalen. Gezamenlijk zijn deze vier landen goed voor twintig procent van alle geëxporteerde Zuid-Afrikaanse wijn.

Wit groeit

Op dit moment groeien er net zoveel blauwe als witte druiven in de Kaapse wijngaarden, maar het ziet ernaar uit dat rond 2016 de witte druiven in de meerderheid zijn. In 2014 komt naar verwachting 280,6 miljoen liter rode wijn op de markt, in 2018 is dat 278,1 miljoen liter, een afname van 0,9 procent. Cinsault en Pinotage zijn de enige druivenrassen die meer worden aangeplant. Robertson haalt in 2016 – 2017 Paarl in als hoofdleverancier van rood.

Ook witte wijn wordt minder aangeplant. De hoeveelheid witte wijn op de markt gaat  van 650 miljoen liter in 2014 naar 600 miljoen liter in 2018. Eigenlijk worden alle druivenrassen gerooid, maar Chenin Blanc en Sauvignon Blanc beduidend minder dan de andere druiven.

3,7 procent groei

Behoudende voorspellingen gaan uit van een jaarlijkse groei van 3,7 procent, tot 2018. Het geëxporteerde volume neemt dan toe met 64,8 miljoen liter, waarvan 14.6 miljoen in fles of bag in box en de overige 50,2 miljoen liter als bulkwijn.

Kostenstijging

Op wijn wordt steeds meer belasting en accijns geheven. Dat heeft een negatieve invloed op de wijnhandel, als we het vergelijken met bier en sterke drank. Het voorgenomen verbod op adverteren voor alcoholhoudende drank vormt ook een uitdaging voor de wijnindustrie, het zou een aanzienlijke hoeveelheid banen kunnen kosten. Wijnbedrijven kunnen ook rekenen op 14 procent meer productiekosten voor de oogst van 2014, onder andere door het gestegen minimum loon en hogere kosten voor electriciteit en brandstof. Het wordt belangrijk om goed te kijken naar het beheersen van de kosten, het optimaliseren van de productielijnen en het verhogen van de productiviteit.

Bron:

www.wosa.co.za

Deel.

Uw commentaar