Exportverslag 2019 van Wines of South Africa

Meer premiumwijn cruciaal voor Zuid-Afrikaanse wijnindustrie

Na een moeilijk 2018 bleef de export van Zuid-Afrikaanse wijn ook in 2019 achter wat betreft volume. Dat is geen verrassing, gezien de daling van de totale productie door de droogte. De West-Kaap had in 2018 een iets gunstiger regenseizoen dan de drie jaar ervoor, maar de wijnstokken waren nog bezig zich te herstellen, met kleinere opbrengsten als gevolg.

De gezamenlijke waarde van de export daalde met 7% tot 8,5 miljard rand, terwijl het totale volume met 24% afnam tot 320 miljoen liter. Wel was er duidelijke groei in het segment van de premium- en superpremiumwijnen. Wines of South Africa zit dus op de goede weg met de strategie om het aandeel premiumwijn in Zuid-Afrika te vergroten.

De export van verpakte wijn nam met slechts 4% in waarde af, terwijl het volume met 14% zakte tot 145 miljoen liter. Iets vergelijkbaars zagen we bij de bulkwijn: het volume van de export was 30% minder, maar de waarde daalde maar met 17%. Dat laat zien dat over het geheel genomen de prijzen ook binnen dit segment hoger waren.

Het Verenigd Koninkrijk blijft de grootste exportmarkt voor verpakte Zuid-Afrikaanse wijn, zowel in waarde als volume. Op de tweede plaats komt Nederland, dat met een groei van 11% in waarde voor het eerst Duitsland passeerde. De Canadese markt kende een stijging van 10% in waarde. Andere belangrijke exportmarkten als China, Afrika, Zweden en Duitsland lieten dalingen zien, terwijl de VS gelijk bleef.

Witte wijn was duidelijk favoriet, waarbij Sauvignon Blanc voorop liep in volume. Chenin Blanc en Chardonnay groeiden echter allebei met 14% in waarde. Ook waren er goede resultaten voor de categorieën Cap Classique en Sparkling Wine.

Siobhan Thompson, CEO van WoSA, zegt: “2019 was heel moeilijk. De droogte en een internationaal wijnoverschot zorgden voor een roerig jaar, waarin Zuid-Afrika afzet verloor in het lagere segment. Het goede nieuws is dat er wél beweging was in het hogere segment. Misschien is het voorbarig, maar wij beschouwen de trend naar duurdere wijnen als positief. Hij is onderdeel van het grotere doel waar de industrie naartoe werkt en dat we in 2025 willen bereiken.”

De wijnindustrie blijft positief over de toekomst. Na nog meer welkome regen in 2019 is de oogst in veel Zuid-Afrikaanse wijnbouwgebieden nu begonnen, en de eerste rapporten zijn positief, zowel wat betreft kwaliteit als volume. De producenten tonen hun veerkracht en concentreren zich op een toekomst van positieve groei en duurzaamheid op alle niveaus.

Zie voor meer informatie de bijgevoegde tabel.

Deel.

Uw commentaar