Platter’s 5-sterren proeverij

Op vrijdag 8 november verscheen in Zuid-Afrika met het nodige feestgedruis de Platter’s zoals iedereen hem noemt, oftewel de Platter’s South African Wine Guide, zoals hij officieel heet.
Deze jaarlijkse wijngids geniet een grote reputatie in Zuid-Afrika en bij liefhebbers van Zuid-Afrikaanse wijn overal ter wereld.
In 1980 startten John en Erica Platter met hun informatie- en adviesgids, die met de nieuwste uitgave van 2014 dus al aan zijn 34-ste editie toe is. Sinds een aantal jaren is het echtpaar zelf niet meer bij de samenstelling betrokken, maar draagt de gids nog wel altijd hun naam.

Naast algemene info over de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie en een segment met toeristische informatie over de verschillende Zuid-Afrikaanse wijngebieden, zoals wijnroutes, proefmogelijkheden, restaurants en hotels, is het leeuwendeel van de gids gewijd aan profielen van bijna alle Zuid-Afrikaanse wijnbedrijven en de door hen geproduceerde wijnen.
Dat laatste is natuurlijk voor de wijnliefhebbers het belangrijkst. Hoe scoren de recentste jaargangen van de vele duizenden wijnen in de nieuwe gids?
De wijnen worden gewaardeerd middels het bekende sterrensysteem, waarbij vijf sterren het maximaal haalbare is. Dit jaar werden maar liefst 73 wijnen (en 7 brandy’s) onderscheiden met die hoogste waardering van vijf sterren.

Platters-Guide-2014-packshot-styled-cropped-Brandy-Foundation-version

Binnen een maand na de verschijning van de gids stonden vijftien van de met vijf sterren bekroonde wijnen al in Nederland op de proeftafel. Op maandag 2 december proefde een gezelschap van wijnprofessionals – waaronder wijnschrijvers, sommeliers en wijnhandelaren – die wijnen door onder leiding van wijnschrijver en -docent Frank Jacobs.
Er was bewust gekozen om een selectie van twee belangrijke en dit jaar goed scorende categorieën te laten proeven: bij wit zes wijnen van de chenin blanc en in rood zes wijnen gemaakt van druivenrassen uit Bordeaux. Daarnaast werden nog een vijf sterren scorende mousserende Cape Classique, een Syrah en een Straw Wine gepresenteerd onder begeleiding van bijpassende hapjes, bereid door Joey Schaap, sous-chef van Hilton Royal Parc Soestduinen.

Het werd voor de veertig aanwezigen in De Wijnboerderij in Soest een memorabele proeverij, waarbij alle geselecteerde wijnen hun reputatie volledig waar maakten. In het glas bewezen de wijnen stuk voor stuk dat ze in hun categorie tot de absolute top van Zuid-Afrika behoren en dat de onderscheiding met vijf sterren in de nieuwste editie van de gids meer dan verdiend is.
Maar dat niet alleen, ook werd weer eens te meer duidelijk dat de topwijnen uit Zuid-Afrika ook mondiaal hun mannetje staan en de concurrentie met internationale topwijnen uit andere wijnproducerende landen absoluut niet hoeven te vrezen.

Meer informatie over de gids vindt u op: www.wineonaplatter.com

De Platter’s South African Wine Guide 2014 is – voor de prijs van € 17,95 – ook in Nederland verkrijgbaar.
Indien u een exemplaar wenst te bestellen, neem dan contact op met Udo Göebel: udo@winematters.nl

Deel.

Uw commentaar