Platter’s Wine Guide 2019

Onlangs verscheen de 39e editie van Platter’s Wine Guide, voorzien van diverse nieuwe onderdelen. Veel daarvan zijn gebaseerd op ontwikkelingen in de wijnindustrie.

Laten we beginnen met lotions concretely pitting. Dat lijkt misschien complete wartaal, maar het is onderdeel van What3Words: een steeds populairdere manier om specifieke plaatsen te vinden en te delen. Het werd in 2013 opgericht door Chris Sheldrick en twee vrienden, Jack Waley-Cohen en Mohan Ganesalingamapp, en verdeelt de wereld middels een rooster in ruiten van 3 bij 3 meter. Elke ruit krijgt een uniek ‘adres’ dat uit drie woorden bestaat (de drie hierboven vormen het adres van Mullineux). Platter ging een samenwerking aan met What3words, zodat zowel bezoekers als de plaatselijke bewoners via de gratis app makkelijker hun weg door de wijngebieden kunnen vinden. Elk adres staat in de gids vermeld bij de contactgegevens van de wijnbedrijven.

Er is het afgelopen jaar veel aandacht geweest voor oude wijnstokken en het Old Vine Project. Nadat de officiële leeftijd waarop stokken in aanmerking komen voor de status van Old Vine was vastgesteld op 35 jaar, kon in 2018 ook de eerste wijn gehuldigd worden die de sticker met Certified Heritage Vineyard kreeg: de Huis van Chevallerie Nuwedam Chenin Blanc 2017. De wijn is van Christa von la Chevallerie; de wijngaard op haar familiebedrijf werd in 1974 beplant. Wijnen met deze sticker zijn in de gids te herkennen aan een speciaal Old-Vine-symbool.

Niet alle wijnen die in aanmerking komen voor de status van Old Vine en die in Platter zijn opgenomen, zijn al voorzien van het symbooltje. Eén voorbeeld is de Kloof Street Old Vine Chenin Blanc van Mullineux, gemaakt van 45 jaar oude stokken. Het is de bedoeling om de certificering op tijd voor de oogst van 2019 rond te krijgen, aldus Chris Mullineux. Voor andere wijnbedrijven geldt hetzelfde. Het aantal Old-Vine-symbolen zal toenemen naarmate er meer wijngaarden de leeftijd van 35 bereiken en gecertificeerd worden.

Het nieuwe symbool van een druiventrosje geeft wijnen aan met bewaarpotentieel; de suggestie is acht tot tien jaar voor rood en vier tot zes jaar voor wit, maar veel hangt natuurlijk af van de omstandigheden waaronder de wijn wordt bewaard. In vorige uitgaven kwam dit onderwerp voor in de gids aan de orde, onder het kopje ‘Nu kopen, later drinken’.

Het derde nieuwe symbool in Platter 2019 is ontstaan met het oog op de internationale markt: een score voor het oogstjaar van besproken wijnen, gedistilleerd uit een puntenscore op een schaal van 100. Deze score staat naast de belangrijke en vertrouwde beoordeling in sterren, die de gemiddelde prestatie van een wijn over twee of meer jaar weerspiegelen en die overeenkomen met een puntenscore op een schaal van 20.

Bij het proeven en waarderen van een wijn werd proevers gevraagd een score uit 100 in te vullen; dit cijfer werd automatisch in sterren vertaald. Dit zijn een paar voorbeelden:

95-100: 5★

90-94: 4,5★

86-89: 4★

83-85: 3,5★

80-82: 3★

Om de proeverij van 5-sterrenwijnen overzichtelijk te houden, maar de wijnen met een waardering van 4 sterren niet tekort te doen, werden in deze blinde proeverij alleen wijnen met een score van 93 of hoger neergezet (ongeveer 600 wijnen, tegen ongeveer 900 wijnen vorig jaar), waarbij 93 de laagst toegestane eindscore was. Wijnen waarvan de panels vonden dat ze meer dan 93 punten verdienden, maar toch ook weer niet 95 punten (dus 5 sterren) waard waren, kregen 94 punten, met de toevoeging ‘Zeer Aanbevolen’.

De nieuwe categorie Wines of the Year is een erkenning voor wijnen met topscores in elk onderdeel van de 5-sterrenproeverij, terwijl de panels binnen een aantal afzonderlijke categorieën de beste wijn kozen op basis van een score boven de 95.

Tot slot zijn er ook veranderingen in de categorie Winery of the Year, die nu Wineries of the Year heet. Zo zijn er Top Performing Winery of the Year (Mullineux), Newcomer Winery of the Year (Erika Obermeyer Wines) en de Editor’s Award (Newton Johnson Vineyards).

De 40e editie van Platter zal ongetwijfeld nog meer nieuwe toevoegingen bevatten.

In Nederland te koop via www.winematters.nl voor Euro 19,95

 

Deel.

Uw commentaar