Sommelier Jasper van de Hoogen: ‘Zuid-Afrika altijd in mijn hart’

Jasper-van-den-Hoogen

Wat voor een opleidingen heb je gedaan?

Wat betreft beroepsgerichte opleidingen eerst de Vakschool Wageningen (Rijn IJssel), daarna WSET Level 3 (Advanced), in 2004 ook nog begonnen aan WSET Level 4 (Diploma) maar helaas niet kunnen afmaken.

 

Waar heb je gewerkt en waar werk je nu?

Ik ben begonnen als stagiair bij Wolfslaar, daar wilde ik absoluut stage lopen want ik wilde bij Edwin Raben werken. Later kwam ik er in dienst als assistent sommelier en heb er heel veel geleerd. Toen ging ik naar Parkheuvel, maakte daar de laatste twee jaar van Cees Helder als patron mee. Via Duin en Kruidberg en Ciel Bleu, kwam ik bij Sofitel Legend The Grand met zijn restaurant Bridges Inspired by Ron Blaauw, waar ik sinds mei 2012 Chef Sommelier ben.

 

Waarom ben je sommelier geworden?

Omdat ik als sommelier mijn passie en hobby, te weten wijn, op fijne manier kan inzetten voor gasten. Het mooiste compliment dat gasten mij kunnen maken is: we hebben een geweldige avond gehad en we hebben ook nog wat geleerd!

 

Hebben bepaalde mensen in de wijnwereld je geïnspireerd bij die keuze? En heb je nu nog mensen die je inspireren?

Allereerst Edwin Raben, een geweldig sommelier en gastheer. In Zuid-Afrika wijnproducent Eben Sadie, hem heb ik in 2005 in Zuid-Afrika leren kennen. En niet te vergeten mijn vrouw, zij is echt een inspiratie, ook op wijngebied. Ze controleert mij of ik geen onzin zeg, niet uit wantrouwen maar uit interesse.

 

Van wat voor wijnen hou je persoonlijk?

Wijnen van marsanne, die kunnen heel terroirgetypeerd zijn. Maar drie weken geleden heb ik ook nog een traantje weggepinkt in Le Montrachet. Ooit heb ik twee jaargangen Montrachet van Domaine de la Romanée-Conti mogen proeven, als ik daaraan denk, krijg ik nu nog kippenvel. Uit Zuid-Afrika een wijn als Columella van Sadie, niet omdat het Zuid-Afrikaans is hoor, maar omdat de wijn zó goed gemaakt is, imposant, heb ik meteen hier in The Grand op de kaart gezet.

 

Wat schenk je op je werk?

De sectie Zuid-Afrika op mijn kaart is relatief groot, ondanks de sterke band van Bridges met Franse wijnen vanwege Sofitel. Zeker qua volume, want ik schenk veel per glas in wijnarrangementen. Open wijnen hier zijn onder meer Rijk’s Pinotage, Morgenster White, verder wijnen van Aaldering, Bosman, Springfield en Bouchard Finlayson.

 

Ben je wel eens in Zuid-Afrika geweest?

Ik ben er twee keer geweest, de eerste keer in 2005. Ik had een wijncompetitie gewonnen en de hoofdprijs was een reis naar Cape Wine, die ik nooit zal vergeten. Afgelopen februari was ik er met mijn schoonfamilie, we hebben eerst de prachtige Garden Route gereden, maar daarna had ik een verkapte wijnreis ingepland!

 

Vind je veel geschikte wijnen in Zuid-Afrika?

Een van de voordelen van Zuid-Afrikaanse wijnen is de diversiteit van druivenrassen en terroirs, die geeft heel veel keus van karakter. Gerechten hebben wel bepaalde kracht, intensiteit en structuur nodig om de meeste wijnen aan te kunnen. Maar Zuid-Afrika is van de wijnlanden van de zogenaamde Nieuwe Wereld toch wel het meest Frans qua type wijnen; het land kan wijnen produceren die zowel varietaal zijn als typiciteit hebben.

 

Vind je ook genoeg ‘natuurlijke’ wijnen in Zuid-Afrika?

Het is een categorie die ik met de nodige aandacht volg maar niet meer dan dat. Je kunt heel goede producten vinden zoals de wijnen van Massa Vecchia (Italië), maar ook heel matige. En niet iedereen is er klaar voor. Ik ben sommelier, ik kan mensen best met nieuwe dingen in aanraking brengen, maar mag ze niet opdringen.

 

Waar komen de voor jou interessante Zuid-Afrikaanse wijnen vandaan?

Uit veel verschillende gebieden. Uit Stellenbosch zeker, die van Stark-Condé bijvoorbeeld vind ik erg goed. Uit Swartland uiteraard ook. Ik bewonder Hamilton-Russel, misschien meer ondernemer tegenwoordig, maar ik heb veel respect voor hem, hoe hij drie heel verschillende bedrijven runt, heel knap alles.

 

Heb je eigenlijk een favoriete druif?

Ik gaf het al even aan, onder de witte druiven marsanne, maar ook sémillon met bijvoorbeeld die van Boekenhoutskloof van heel oude stokken vind ik geweldig. Van de blauwe druiven merlot, die past bij me, ook omdat het een underdog is, een druif die eigenlijk altijd wat minderwaardig geweest ten opzichte van cabernet sauvignon bijvoorbeeld. Maar als je Veenwouden Merlot of Bosman Merlot proeft, wauw! Ook pinotage in Zuid-Afrika kan me boeien.

 

Als je zelf een wijnreis naar Zuid-Afrika zou mogen samenstellen, hoe zou die eruit zien?

Die moet in ieder geval twee maanden duren! Met Paarl als basiskamp, want daar zitten veel interessante producenten en het ligt mooi centraal. Ik zou alleen maar met wijnmakers praten, hen wijnen laten proeven van andere producenten, om te vergelijken, om te weten wat ze vinden. Bovendien zou ik gebieden die wat meer afgelegen liggen, zoals Tulbagh en Cederberg, absoluut willen bezoeken.

 

Hoe denk je over de toekomst van Zuid-Afrikaanse wijn?

Ze zijn een goede weg ingeslagen met het certificaat Integrity & Sustainability, dat is echt een goede en gezamenlijke stap. Geweldig is dat het vanuit de staat is opgezet en al 95% van de producenten zich aan de richtlijnen houdt. Het is natuurlijk ook geweldige marketing, maar het is wel positief en lijkt helemaal oprecht.

 

Tot slot, dacht je kans te maken om de voorronde van de WOSA Sommelier Cup 2013 in Nederland te winnen?

Ik vond deze voorronde heel spannend, heb veel tijd en energie gestoken in de voorbereiding. Ter voorbereiding heb ik heel veel geproefd en aan de theorie zeker vier volle werkdagen besteed. Ik heb veel van de website van WOSA (www.wosa.nl en www.wosa.co.za) kunnen halen, en van die van SAWIS (www.sawis.co.za; South African Wine Industry Information & Systems).

Jammer is dat er te weinig goede boeken over Zuid-Afrika zijn, het zou goed zijn als WOSA iemand een soort Wine Atlas zou laten maken! Was wel wat bevreesd voor mensen als Arjen Pleij en Lotte Wolf. En het feit dat ik een thuiswedstrijd speelde, gaf ook wel extra druk. Nu ben ik heel blij en opgelucht, en ik verheug me op Zuid-Afrika! Zuid-Afrika is qua natuur zo divers en indrukwekkend, de eerste reis is altijd blijven hangen; het land heeft voor altijd een plek in mijn hart!

Dit is het tweede deel van een serie interviews
met bekende sommeliers in Nederland
en hun liefde voor Zuid-Afrikaanse wijnen.

Deel 1: Lotte Wolf: ‘Zuid-Afrika is heel goed bezig’.

 

 

Deel.

Uw commentaar