WATERFORD WINT WIJNTOERISMEPRIJS

Waterford Estate in Stellenbosch, breed erkend voor zijn toewijding aan duurzame wijnbouw en duurzaam wijn maken, is in Zuid-Afrika winnaar geworden van de Great Wine Capitals (GWC) Best of Wine Tourism Awards. Daarmee is het een van de zeven wijnbedrijven van over de hele wereld die tijdens een uitreikingsceremonie op 6 november in Mendoza, Argentinië, beoordeeld zijn als de beste van hun land.

WATERFORD 1 (LR)

GWC is een netwerk van verscheidene toonaangevende wijngebieden. Het is opgezet om de beste voorbeelden van wijntoerisme over de hele wereld te delen en te promoten. Wijntoerisme is een van de meest dynamische en snelgroeiende sectoren van de toeristenindustrie. De juryleden voor de Best of Wine Tourism Award bestaan uit internationaal erkende experts op het gebied van toerisme, gastronomie, gastvrijheid, (landschaps)architectuur en cultuur.

Zuid-Afrika wordt binnen het GWC-netwerk vertegenwoordigd door de vereniging Kaapstad-Kaapse wijnlanden. Andere leden zijn Mainz-Rheinhessen (Duitsland), Bilbao-Rioja (Spanje), Bordeaux (Frankrijk), Porto (Portugal), San Francisco-Napa (Verenigde Staten), Mendoza (Argentinië) en Valparaíso-Casablanca (Chili).

Als winnaar van de Best of Wine Tourism Award in Zuid-Afrika voegt Waterford zich bij andere befaamde wijnbedrijven van over de hele wereld. Dat zijn de historische Bodegas Marqués de Murrieta in Rioja; Château La Croizille, een domein uit Saint-Émilion met eveneens een lange geschiedenis; het door de zeventiende generatie beheerde Weingut Dr Hinkel in Framersheim; Trapiche, Argentiniës grootste wijnproducent en meervoudig prijswinnaar; het hoog aangeslagen Museu do Douro in Portugal, dat het culturele erfgoed van deze beroemde wijnstreek vertegenwoordigt en tevens UNESCO-Werelderfgoed is; het prestigieuze HALL Wines uit Napa Valley en tot slot Restaurant Macerado van Viñamar in de Chileense Casablanca Valley, dat gespecialiseerd is in het combineren van gerechten met mousserende wijnen.

Wijngaardsafari

Waterford, een wijngoed van 120 hectare op de hellingen van de Helderberg, eindigde binnen de competitie op de hoogste plaats in de categorieën duurzaam wijntoerisme en dienstverlening in het wijntoerisme. Het wijnbedrijf wordt regelmatig geprezen om zowel zijn wijngaardsafari met speciale aandacht voor biodiversiteit, als zijn proeverijen van verschillende oogstjaren en proeverijen van wijn gecombineerd met chocola. Het trekt daarmee bezoekers van over de hele wereld.

Wijnbedrijf Waterford is het gemeenschappelijke bezit van IT-magnaat Jeremy Ord en Kevin Arnold, een van Zuid-Afrika’s meest gerespecteerde wijnmakers. Hun bedrijf was de afgelopen jaren steeds sterke deelnemer aan de Best of Wine Tourism Award, met hoge scores in diverse categorieën.

Overige plaatsen

Babylonstoren, dat in de Drakensteinvallei tussen Paarl en Franschhoek ligt, werd tweede. Dit bedrijf, eigendom van Koos Bekker (beoogd voorzitter van Naspers) en zijn vrouw Karen Roos, won in de categorieën accomodatie en (landschaps)architectuur.

Nieuwkomer Cavalli won in de categorie kunst en cultuur, terwijl Waterkloof eerste werd in de categorie gastronomisch wijntoerisme en KWV in de categorie belevingswijntoerisme.

Namens de lokale GWC-vereniging zei André Morgenthal dat de Best of Wine Tourism Awards in de loop der jaren een belangrijke aanmoediging is geworden voor wijnproducenten om fijnproevers-belevenissen van wereldklasse te ontwikkelen voor hun bezoekers.

Kaapstad bevestigde onlangs opnieuw zijn wereldwijde populariteit als reisbestemming toen het van de elfde naar de vierde plaats steeg in de jaarlijkse lezersprijs van Condé Nast Traveler. Het aanbod van de Kaapse Wijnlanden vormde een wezenlijk onderdeel van de waardering van het publiek.

VOLLEDIGE LIJST VAN RESULTATEN VAN DE

GREAT WINE CAPITALS BEST OF WINE TOURISM: KAAPSTAD/KAAPSE WIJNLANDEN

  ACCOMMODATIE
1 Babylonstoren
2 Grande Provence
3 Steenberg
   
  ARCHITECTUUR EN LANDSCHAP
1 Babylonstoren
2 Vergelegen
3 Cavalli
   
  KUNST & CULTUUR
1 Cavalli
2 Vergelegen
3 Grande Provence
   
   
  INNOVATIEF BELEVINGSWIJNTOERISME
1 KWV
2 Creation
3 Solms Delta
   
  DUURZAAM WIJNTOERISME
1 Waterford
2 La Motte
3 Vergelegen
   
  GASTRONOMISCH WIJNTOERISME
1 Waterkloof
2 Delaire Indochine
3 Cavalli
   
  DIENSTVERLENING IN WIJNTOERISME
1 Waterford
2 Steenberg
3 Vergelegen

 

Deel.

Uw commentaar