Wijnboeren en wijnmakers bewijzen hun kunde in lastig jaar

Zuid-Afrikaanse wijnboeren en wijnmakers zijn tevreden over de kwaliteit van de wijnen van de oogst 2018, ondanks de moeilijke omstandigheden die tot een van de kleinste opbrengsten in meer dan tien jaar leidden. De wijnstokken waren dankzij het droge weer gezond, met weinig tot geen ziekten of ongedierte.

 De oogst van 2018 bedraagt 122,92 miljoen kilo en is daarmee 15% kleiner dan die van 2017. Volgens Vinpro, een organisatie die de wijnindustrie vertegenwoordigt, werd aanvankelijk gevreesd dat de oogst nóg kleiner zou zijn. ‘Het oogstseizoen van 2018 was erg lastig als gevolg van de aanhoudende droogte, volgens sommigen de ergste van de laatste honderd jaar. In enkele gebieden golden bovendien beperkingen voor het watergebruik en was er ook nog vorstschade’, zegt Francois Viljoen, manager van de adviesdienst voor wijnbouw van Vinpro.

Alle regio’s, met uitzondering van Breedekloof, rapporteerden een kleinere oogst, waarbij Olifantsrivier de grootste tegenslag kende: in dit gebied mocht maar 20% van de normaal toegestane hoeveelheid water worden gebruikt. Naast het tekort aan water kregen sommige delen van Breedekloof, Worcester en Robertson in september en oktober 2017 te maken met schade door vorst. Hoewel er in de Noord-Kaap voldoende water was, daalde ook daar de productie als gevolg van vorstschade eerder in het seizoen.

Aanvankelijk zag de hoeveelheid druiventrossen er veelbelovend uit. De druiven waren echter kleiner dan anders, wat het totaal aantal kilo’s beïnvloedde. ‘Kleinere druiven hebben meestal wel een diepe kleur en goede smaakintensiteit. Samen met het koelere weer in de oogstperiode kan dat gunstig zijn voor de kwaliteit’, aldus Francois.

Compliment voor wijnboeren en wijnmakers

Ook Siobhan Thompson, CEO van Wines of South Africa, is blij met de voorspelde goede kwaliteit van de druivenoogst van 2018. ‘Het is van groot belang dat de wijnen die we in binnen- en buitenland verkopen zich kunnen meten met wijnen uit de rest van de wereld. Het toont karakter dat zowel onze terroirs als onze wijnmakers in staat zijn ondanks moeilijke omstandigheden tóch kwaliteit te leveren.’ Francois voegt daaraan toe: ‘Petje af voor de Zuid-Afrikaanse wijnboeren en wijnmakers die hun werkwijze in wijngaard en kelder zo hebben weten aan te passen dat ze de gevolgen van de waterschaarste konden opvangen. We hopen dat de winter van 2018 regen brengt en dat de wijnstokken zich voor de oogst van 2019 kunnen herstellen.’

De wijnen

‘De wijndrinker kan zich verheugen op een aantal echt mooie wijnen uit 2018’, aldus Francois. Wijnmakers zijn op dit moment zeer tevreden over de algemene kwaliteit van de wijnen. De druiven zijn gezond, met een goede smaak- en aroma-intensiteit en veel kleur, indicaties voor wijnen van uitstekende kwaliteit.

Cijfers

  • Zuid-Afrika staat qua omvang van de wijnproductie wereldwijd op de 8e plaats en produceert ongeveer 4% van alle wijn op de wereld. De wijnindustrie draagt 36 miljard rand bij aan het bruto nationaal product en biedt werk aan bijna 290.000 mensen.
  • De druivenoogst van 2018 werd eind april door de South African Wine Industry Information and Systems (Sawis) op 122,92 miljoen kilo geschat, wat 15% minder is dan in 2017.
  • De totale opbrengst voor 2018 – inclusief sap en concentraat voor andere doeleinden dan alcoholische dranken, wijn voor brandy en wijn bestemd voor distillatie – bedraagt naar verwachting 948,3 miljoen liter (gebaseerd op een gemiddelde opbrengst van 777 liter per 1000 kilo druiven).

Het groeiseizoen van 2017-2018

In veel gebieden hadden de wijnstokken in de periode na de oogst (april en mei 2017) hun bladeren langer behouden dan gebruikelijk, wat gunstig is voor de opbouw van reserves voor het volgende seizoen. In de meeste regio’s brak de winter pas laat aan, maar was het koud genoeg om de planten uit hun rust te halen. Als gevolg van de droogte was het overdag duidelijk warmer en ’s nachts kouder dan normaal. In alle regio’s viel er aanzienlijk minder regen dan anders; Olifantsrivier, Breedekloof, Paarl en Swartland meldden een regenval die de helft minder bedroeg dan het langjarig gemiddelde en Klein Karoo kreeg zelfs maar 20%.

De uitbotting vond later dan normaal plaats, en neerslag, wind en kou leidden tot een ongelijkmatige bloei en vruchtzetting. In Robertson verliep de vruchtzetting wel goed dankzij warm, droog weer en voldoende irrigatie tijdens de bloei.

In september en oktober kregen enkele producenten in Breedekloof, Worcester, Robertson en gebieden in de Noord-Kaap te maken met vorst en, als gevolg daarvan, minder opbrengst. De aanvankelijk trage groei verliep eind november weer sneller dankzij hogere temperaturen. December en januari waren heet, maar vrij van hittegolven. De rest van het groeiseizoen was koeler dan gebruikelijk. Eind februari werden ook de nachten koeler, wat de ontwikkeling van kleur en smaak bevorderde in met name laatrijpende blauwe druivenrassen.

In de meeste gebieden ging de oogst zo’n 7 tot 14 dagen later dan anders van start. Wel werden de meeste rassen in de gebruikelijke volgorde geoogst, zodat er geen ruimteproblemen in de kelder ontstonden. De meeste wijngaarden waren gezond, en dankzij de droogte waren er weinig problemen met ongedierte, ziekte of rot.

Overzicht per regio

Breedekloof: zeer goede omstandigheden. Er kon geoogst worden van de nieuwe aanplant colombard en pinotage, wat bijdroeg aan een iets grotere druivenoogst.

Klein Karoo: hoewel de opbrengst hier minder was, hebben de rode wijnen een diepere kleur dankzij de kleinere druiven en hebben de witte wijnen een fris karakter.

Noord-Kaap: de opbrengst van Chenin Blanc was enigszins groter dan anders, maar colombard, het belangrijkste ras hier, heeft veel schade door vorst geleden.

Olifantsrivier: deze regio is het hardst getroffen door watertekorten, en heeft de grootste terugval in productie.

Paarl: hoewel het aantal druiventrossen hoog was, waren de druiven klein. Daardoor viel de opbrengst uiteindelijk lager uit, zeker in wijngaarden zonder irrigatie.

Robertson: een kleinere, maar veelbelovende oogst, ondanks vorstschade in sommige delen.

Stellenbosch: ondanks problemen met de watervoorziening en een kleinere oogst verwachten druiventelers en wijnmakers dat een deel van de wijnen zeer goed zal zijn.

Swartland: onverwacht goed jaar wat de kwaliteit van de wijn betreft; wel een veel kleinere oogst als gevolg van waterstress.

Worcester: heeft een erg lastig seizoen gehad door watertekort en vorst, maar wijnboeren en wijnmakers hebben dankzij innovatieve werkwijzen in wijngaard en kelder toch goede wijnen kunnen maken.

Zie www.vinpro.co.za voor een volledig oogstrapport per regio

Deel.

Uw commentaar