Bobotie

Bobotie is echte Zuid-Afrikaanse comfort food, heerlijk in de winter, of ‘s zomers koud geserveerd met een salade.

Voor 6 personen:

2 eetlepels plantaardige olie
2 uien, gepeld en gesneden
1 kg mager rundergehakt van goede kwaliteit
1 dikke snee wit brood
1 kopje melk
1 eetlepel mild kerriepoeder (of hete poeder, voor wie het aandurft)
1 ½ eetlepel suiker
2 theelepels zout
versgemalen peper (ongeveer een halve theelepel)
¾ theelepel kurkuma
1 ½ eetlepel moutazijn
½ kopje pitloze rozijnen
2 theelepels sterke chutney
2 laurierblaadjes (of verse citroenblaadjes, indien beschikbaar)
2 eieren

Verwarm de oven voor op 180℃. Verhit de olie in een middelgrote sauteerpan en fruit de uien op matig vuur tot ze transparant zijn. Voeg het gehakt toe en bak dit lichtbruin en rul.
Week het brood in de helft van de melk, knijp de overtollige melk eruit en prak het met een vork. Gooi de overtollige melk niet weg!
Schenk het terug bij de rest van de melk in het kopje. Zet de melk opzij, trek het brood uit elkaar en voeg de stukken toe aan het vleesmengsel. Voeg ook kerriepoeder, suiker, zout, peper, kurkuma, azijn, rozijnen en chutney toe.
Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal en leg de laurierblaadjes erop. Bak in de oven in 50 à 60 minuten gaar. Klop de eieren door het restant melk en giet dit over de ovenschotel ongeveer 25 à 30 minuten voordat het mengsel gaar is. Serveer met gestoomde rijst (volgens de traditie geel!) en extra chutney.

Deel.

Uw commentaar