Kaap Cuisine: de Kaapse keuken

De Kaapse keuken

De oorsprong van de Kaap is sterk verbonden met eten: het eerste wat Jan van Riebeeck er in 1652 aanlegde was een tuin. Daar plantte hij groenten voor de bemanning op de handelsschepen van de Verenigde Oostindische Compagnie. Op hun weg naar Zuidoost-Azië en India maakten die een tussenstop aan de Kaap. Van Riebeeck plantte ook wijnstokken, waar in 1659 de eerste Kaapse wijn van werd gemaakt.

Door de eeuwen heen drukten ook Portugese, Franse en Italiaanse kolonisten hun stempel op de Kaapse keuken. Maar het invloedrijkst waren misschien wel de Indonesiërs, die als slaven werden overgebracht. De Maleisische vrouwen waren fantastische koks. Zij zetten heerlijk gekruide maaltijden op het Hollandse menu.

Zuid-Afrika’s rijke geschiedenis, grond en biodiversiteit proef je terug in de wijnen en gerechten van het land. De malse lam uit de Karoo is doortrokken van de kruidige smaak van fynbos. Grote sappige olijven, vierge olijfolie en handgemaakte kazen sieren de tafels van restaurants. Dagelijks bereikt een verse toevoer van vis en schaaldieren de keukens. Elk seizoen staan er andere verse vruchten en groenten op het menu. En nog steeds, overal, komt de geur van exotische kruiden je tegemoet.

Deel.

Uw commentaar