Kerrievis (ingemaakte vis)

In Zuid-Afrikaanse recepten wordt met ‘curry’ of ‘kerrie’ altijd naar de Cape Malay-keuken verwezen.

Voor 6 personen:

1.5 kg stevige witte vis zoals de Zuid-Afrikaanse yellowtail
bakboter
2 gesneden uien
1 teen knoflook, gekneusd
12 zwarte peperkorrels
1 eetlepel bruine suiker
2 rode pepers, ontzaad en in de lengte gesneden
1 citroenblad
1 laurierblad
2 volle eetlepels kerriepoeder van goede kwaliteit
2 kopjes bruine moutazijn van goede kwaliteit

Maak de vis schoon en snijd deze in stukken van 15 x 15 cm. Bestrooi de vis met een beetje zout en laat de stukken op laag vuur in de gesmolten boter gaar worden. Bak vis nooit te lang.

Smelt meer boter in een zware steelpan. Fruit de ui, tezamen met de knoflook. Haal de pan van het vuur en voeg peperkorrels, suiker, citroen- en laurierblad toe. Vermeng het kerriepoeder met een half kopje azijn. Plaats de pan met de uienmix weer op het vuur en voeg het kerrie-azijnmengsel toe. Laat dit 15 tot 20 minuten sudderen. Controleer de samenstelling van het zuur en voeg meer azijn toe als het te dik is. De vloeistof hoort redelijk lobbig te zijn.

Schenk een laag uienmengsel in een schaal, leg een laag gebakken vis erop en ga door tot alle vis met het uienmengsel is bedekt. Houd een klein beetje van het mengsel over. Voeg hier azijn aan toe en giet deze dunne vloeistof over de vis. Bewaar de schaal 2 à 3 dagen in de ijskast zodat de vis het zuur kan opnemen.

Serveer met wit brood met boter.

Deel.

Uw commentaar