Wijntoerisme

Zuid-Afrika trekt jaarlijks miljoenen bezoekers, met de West-Kaap als populaire bestemming. De Tafelberg is de op één na meest geliefde bestemming, na het Kruger National Park, volgens vertrekkende bezoekers. Ook het V&A Waterfront, Robbeneiland, Kirstenbosch National Botanical Gardens en Kaap de Goede Hoop staan in de top tien van populairste trekpleisters van Zuid-Afrika.

Algemeen
Toerisme in het algemeen is een van de snelst groeiende sectoren van de economie. Het ministerie van toerisme heeft zich ten doel gesteld om het aantal buitenlandse toeristen te doen toenemen van zeven miljoen per jaar in 2009 naar vijftien miljoen in 2020. En het aantal binnenlandse toeristen van 14,6 miljoen naar 18 miljoen.Met zijn unieke Kaaps-Hollandse erfgoed en meer dan 350 jaar wijnbouwgeschiedenis heeft de Kaap ook op het gebied van wijntoerisme heel veel te bieden. De wijngebieden van de Kaap worden beschouwd als behorend tot de landschappelijk meest spectaculaire ter wereld.

foto4

De Kaapse wijngebieden heeft 18 wijnroutes opgezet, waarvan de meeste binnen een paar uur rijden van Kaapstad liggen. Ze variëren van Constantia en Durbanville tot Darling, Stellenbosch, Paarl, Franschhoek, Robertson en Worcester. Verder zijn er andere routes, die heel andere, maar net zo fascinerende landschappen te bieden hebben, zoals Swartland, Tulbagh, de Kleine Karoo en de westkust.Ieder gebied heeft iets unieks. Voormalig CEO van WOSA, Su Birch, vindt dat één wijnbedrijf niet een hele regio kan vermarkten: “Wijnroutes werken het beste als domeinen samenwerken aan één gezamenlijk doel.” En dus ligt de nadruk van Franschhoek op het huwelijk tussen eten, wijn en gastronomisch toerisme, terwijl in Durbanville bijvoorbeeld de nadruk ligt op Sauvignon Blanc.

Wie in de West-Kaap wil overnachten heeft een ruime keuze: van eersteklashotels tot avontuurlijke game lodges in de wildernis. Ook restaurants, kuuroorden en golfbanen zijn er in overvloed. Toeristen kunnen op de wijnroutes allerlei extra activiteiten ondernemen, waaronder paardrijden, mountainbiken en wandelen in de natuur. Daarnaast biedt de Kaap de ideale gelegenheid om vanaf het land walvissen te bekijken. Ongerepte stranden, ‘fynbos’, lentebloemen en een uitbundige vogelpopulatie zijn nog een paar natuurlijke bezienswaardigheden van de Kaap.

www.visitwinelands.co.za

www.sawineevents.co.za
www.mijnzuidafrika.nl

WAMKELEKILE - van harte welkom!

Zuid-Afrika is een smeltkroes van culturen. De inheemse bevolking, kolonisten, immigranten, slaven en mijnwerkers, ze hebben allemaal een rol gespeeld in het bevolken van ons oude land. Niemand die ons land bezoekt ontgaat de diversiteit en levendigheid van ons volk. Nobelprijswinnaar bisschop Desmond Tutu beschreef Zuid-Afrika als Rainbow Nation (lett: regenboognatie).
Ubuntu
Ubuntu is een klassiek Afrikaans concept en is een humanistische filosofie die draait om toewijding en relaties tussen mensen onderling. Bisschop Desmond Tutu heeft het als volgt uitgelegd: “Ubuntu draait om het feit dat je als mens niet kunt bestaan in afzondering. Het gaat over onze onderlinge verbondenheid.

Het draait om humanistische idealen, en dienstbaarheid aan en welzijn van de gemeenschap boven dat van jezelf.

Tijdens de apartheid, wanneer activisten werden opgepakt, brachten ze hun detentie door met de geruststellende gedachte dat hun kinderen en families verzorgd werden door buren, vrienden en familie – in de geest van ubuntu.

De Zuid-Afrikaanse keuken
De keuken van Zuid-Afrika haalt zijn inspiratie uit ontelbare bronnen. Zuid-Afrika’s oorsprong als bevoorradingsstation voor schepen die de specerijenroute (naar Indië) bevoeren, betekent dat de exotische smaken en geuren van het Oosten goed zijn ingeworteld. Het gebruik van komijn, kaneel, koriander en andere specerijen in traditionele gerechten als bobotie, curry’s, blatjang (chutney) en atjar (in zuur ingemaakte groente) wordt gezien als onderdeel van het Zuid-Afrikaanse smaakpalet. Zelfs koeksister, een gefrituurd koekje met stroop, heeft wortels in het Oosten. Voeg aan al die invloeden uit het Oosten verder de invloeden uit Nederland, hartige Britse schotels, de Indiase keuken en ook inheemse Afrikaanse bijdragen toe, en je hebt een rijke, gevarieerde en zeer smaakvolle kookpot!
Braai (barbecue)
Het bakken van vlees op een open vuur -barbecueën- is niet uniek voor Zuid-Afrikanen. Beschavingen wereldwijd doen dit al honderden jaren, maar in de zuidelijke punt van het Afrikaanse continent is dit gebruik bijna religie. Het is de manier voor Zuid-Afrikaanse mannen om hun machismo te tonen! Iedereen heeft wel een favoriete brandstof -gedroogde wijnstokken zijn geliefd in de West-Kaap-, een favoriet stuk vlees en zelfs favoriete manieren. In de Kaap houden ze in het bijzonder van snoek of kreef braai (BBQ met snoekmakreel of een lokale kreeftachtige), waarbij de vis of kreeft boven houtskool worden gegrild.
Great Wine Capitals
Kaapstad is een van grootste en belangrijkste wijnsteden ter wereld en daarom lid van het Great Wine Capitals of the World Global Network (netwerk van wijnhoofdsteden van de wereld). In 2008 was de Moederstad, zoals Kaapstad ook wordt genoemd, gastheer van de andere Wijnhoofdsteden van de wereld: Bilbao/Rioja, San Francisco/Napa, Porto, Bordeaux, Mainz en Florence (op de jaarvergadering).

kaapstad

Dit netwerk komt bijeen om informatie en de beste manieren te delen ten behoeve van hun gemeenschappelijke streven: het zo goed mogelijk vermarkten van hun internationaal beroemde wijnregio’s. Een van de hoofdonderdelen van de bijeenkomst is The Best of Wine Tourism Awards. Zuid-Afrika was zeer goed vertegenwoordigd op de volgende gebieden: architectuur, restaurants, onderkomen (logies), kunst en cultuur, beduidende wijntoerisme-beleving en duurzaam wijntoerisme.

greatwinecapitals.com

Buitenleven
Het weer in Zuid-Afrika en zijn wijngebieden bevordert het buitenleven, an outdoor lifestyle. Zuid-Afrikanen zijn het gelukkigst als ze niet worden beperkt door vier muren. Onze rijkdom aan fauna en flora brengt met zich mee dat we vaak gaan wandelen of klimmen in de bergen, wilde dieren bekijken in wildparken, kitesurfen, vissen, zeilen of zwemmen in zee. En gewoon in het algemeen optimaal proberen te genieten van het mooie weer en het schitterende landschap.

foto2

Architectuur
Tussen de historische wijnboerderijen in de Kaap bevinden zich pronkstukken van de Kaaps-Nederlandse architectuur, die in de 18de en 19de eeuw een bloeiperiode doormaakte. De goed onderhouden landhuizen hebben karakteristieke gevels, rieten daken en dikke kalkwassen muren.

foto3

Deel.

Uw commentaar