Biodiversity & Wine Initiative

Het doel van het Biodiversity & Wine Initiative (BWI; lett: Biodiversiteit & Wijn Initiatief) is om zoveel mogelijk van Zuid-Afrika’s oorspronkelijke milieu te behouden. Tot nu toe hebben producenten  al meer dan 135.000 hectare gereserveerd voor natuurbehoud, meer land dan beplant is met wijnstokken!

Producenten hebben stappen genomen om biodiversiteit te vergroten en tot een goede gewoonte in hun wijnbouw te maken, door voor milieu gunstige maatregelen te nemen en de negatieve impact van wijnbouw op het natuurlijke leefmilieu te beperken. BWI beoogt met name verder verlies van bestaand, oorspronkelijk natuurlijk leefmilieu te voorkomen, los van toename aan natuurlijke habitat. En het creëren van speciale marketingmogelijkheden om de Floraregio van de Kaap en de progressieve houding van de Kaapse wijnbouw te goed promoten.

De richtlijnen ten bate van biodiversiteit zijn verwerkt in de handleiding van IPW. In het algemeen leven Zuid-Afrikaanse wijnproducenten dichtbij hun land (letterlijk en figuurlijk), en het behoud van dat land en het natuurlijke erfgoed is diepgeworteld. Wijnboeren hebben de principes ter harte genomen en ze enthousiast toegepast. Sommigen onderzoeken zelfs nieuwe mogelijkheden, zoals het gebruik van inheemse soorten als begroening in de wijngaarden.

Eind 2019 waren er 40 BWI Champions. Voor meer informatie zie: https://www.wwf.org.za/our_work/initiatives/conservation_champions.cfm

Sinds 2010 mogen producenten die gecertificeerd duurzaam zijn volgens Sustainable Wine South Africa de nieuwe certificaat zegel van het Wine and Spirit Board gebruiken, hetgeen hun commitment ten aanzien van milieubewust en duurzaam wijn maken benadrukt. Consumenten kunnen zo iedere fles nagaan tot en met zijn herkomst en de wijnbouwpraktijken van zijn producent, en zo weten dat de wijn op duurzame wijze is geproduceerd en dusdanig is gecontroleerd.

Deel.

Uw commentaar