Ethische handel & Fairtrade

Fairtrade is ‘s werelds toonaangevende systeem van certificering op het gebied van eerlijk handelen. Het doel is om gelijkheid en duurzaamheid te bevorderen in de landbouwsector. Een product dat het Fairtrade-etiket draagt, voldoet aan de strenge Fairtrade-voorwaarden, die zich richten op het verbeteren van arbeids- en leefomstandigheden voor boerengemeenschappen en op het promoten van de manier van landbouw die noch de mensen noch het milieu schade toebrengt.

De wereldwijde verkoop van Fairtrade wijn is de laatste jaren enorm toegenomen, van iets meer dan 5 miljoen liter in 2007 tot meer dan 16 miljoen liter eind 2012. Zuid-Afrika is de grootste producent van Fairtrade wijn ter wereld: tweederde van de 21,8 miljoen flessen Fairtrade wijn verkocht in 2012 was geproduceerd in Zuid-Afrika. En zo’n 5% van de nationale productie is gecertificeerd als Fairtrade.

Op dit moment zijn 26 Zuid-Afrikaanse wijnproducenten gecertificeerd, verdeeld over 72 boerderijen met 2.728 werknemers. Hun families en gemeenschappen meegerekend, kunnen we inschatten dat de verkoop van Zuid-Afrikaanse Fairtrade wijn een belangrijke bijdrage levert aan de verbeterde leef- en arbeidsomstandigheden van meer dan 12.000 mensen.

Fairtrade feiten en cijfers op een rij (november 2013):

  • 16,4 miljoen liter Fairtrade wijn verkocht wereldwijd in 2012; +23% in vergelijking met 2011
  • tweederde daarvan komt uit Zuid-Afrika (met 26 gecertificeerde producenten), daarna volgt Chili met 11 en ArgentiniĆ« met 7 producenten
  • meer dan 40.000 mensen wereldwijd hebben baat bij de verkoop van Fairtrade wijn
  • als u Fairtrade wijn koopt in een winkel, gaat ZAR 0,70 van het aankoopbedrag terug naar de arbeiders op het wijndomein
  • belangrijkste afzetmarkten: Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden, Nederland
  • opkomende markten: Zuid-Afrika, China (met Hongkong en Macau), Japan, Singapore

Meer informatie op:

www.fairtradelabel.org.za
www.fairtradesa.org.za
www.maxhavelaar.nl
www.maxhavelaar.be

Deel.

Uw commentaar