Feiten & Cijfers

Zuid-Afrika staat qua wijnproductie op negende plaats van de wereldranglijst, met een wereldproductie-aandeel van iets minder dan 4%, op basis van gegevens van 2012 van het OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin).

Feiten
 • wijngaardareaal: 100.093 hectare
 • verdeling aanplant: 55% witte druivenrassen, 45% blauwe druivenrassen
 • ontwikkeling verdeling aanplant: in 1990 was 84% beplant met witte druivenrassen, in 2012 55%
 • meest aangeplante druivenrassen: chenin blanc 18,2% – colombard 11,8% – cabernet sauvignon 11,8% – syrah 10,5% – sauvignon blanc 9,6% – chardonnay 7,9% – pinotage 6,9% – merlot 6,3%
 • leeftijd wijngaarden: 36,3% van de wijngaarden is jonger dan 10 jaar, slechts 18,3% is ouder dan 20 jaar
 • productie wijn en wijnproducten 2012*: 10.951.233 hectoliter (* inclusief wijn voor brandy, wijn voor distillatie en most)
 • wijnproductie 2012: 8.709.041 hectoliter (alleen wijn)
 • verdeling productie: 509 zelfstandige wijnproducenten, 50 co√∂peraties en 23 producerende handelshuizen
 • export: in 2013 wordt nieuwe recordhoogte bereikt van 5.140.000 hectoliter, bijna 1 miljoen hectoliter meer dan in 2012. En meer dan tienmaal het volume van 1994.
 • export bedroeg in 2013 meer dan 50% van de totale productie, mede door slechte oogsten in Europa
 • grootste exportmarkten: 1. Verenigd Koninkrijk – 2. Duitsland – 3. Zweden – 4. Rusland – 5. Verenigde Staten – 6. Nederland
Eerbewijzen
De jaren na de eerste democratische verkiezingen in 1994 zijn een opmerkelijke groeiperiode gebleken, niet alleen in kwaliteit en export, maar ook in waardering. Internationale wijnrecensenten als Robert Parker, Jancis Robinson, Steven Tanzer en anderen hebben bijgedragen aan die waardering door hoge scores te geven aan Zuid-Afrikaanse wijnen.

Het waarschijnlijk grootste eerbewijs is de International Wine & Spirit Competition’s Winemaker of the Year geweest, een prijs die Zuid-Afrikanen meerdere malen hebben gewonnen. De eerste Zuid-Afrikaanse winnaar was Beyers Truter van Kanonkop in 1991; in 2001 was de eer aan Altus le Roux van Boland Winery en in 2008 was het weer een wijnmaker van Kanonkop, Abrie Beeslaar.[/tab]

We zijn allemaal Zuid-Afrikanen...
National Geographic is de laatste jaren druk bezig geweest om (de geschiedenis van) de menselijke migratie over de wereld in kaart te brengen. Door onderzoek naar veranderingen in het mitochondriaal DNA -en de genetische mutaties die door de jaren hebben plaatsgevonden-, konden wetenschappers bewijzen dat de oorsprong van de mensheid ligt in Afrika.

Dit blijkt uit archeologisch bewijsmateriaal gevonden in de Cradle of Mankind in Zuid-Afrika (lett: Wieg van de mensheid; een belangrijke vindplaats van fossiele resten van mensachtigen bij Johannesburg en sinds 1999 UNESCO Werelderfgoed). Oude fossiele overblijfselen daar bewijzen de oorsprong van onze soort.

National Geographic’s Genographic project (genografie is de wetenschap die zich bezighoudt met de afstammingsgeschiedenis van de mens) is erachter gekomen dat menselijke migratie begon in Afrika zo’n 60.000 jaar geleden. Zuid-Afrikaanse wijnen begonnen pas beduidende stappen te nemen toen ze op het wereldpodium verschenen, minder dan twintig jaar geleden. Is het dan verbazingwekkend dat wanneer mensen onze wijnen proeven en van ze genieten, er een soort gevoel van vertrouwdheid is, een herkenning van de smaak van ‘thuis’ op celniveau?

We willen iedereen uitnodigen om hun roots weer te bezoeken, om de reis terug naar Afrika te maken. U kunt zeker zijn van een heel hartelijk welkom! Wamkelekile!

Deel.

Uw commentaar